AKTUALAC U SKUPŠTINI

'Bojim se da me netko ne dotakne kolcem'

28.02.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Poskupljenje vode i javnog gradskog prijevoza te dodatno ulaganje 35 milijuna kuna u tribinu na Maksimiru bile su teme kojima su se na aktualnom satu Gradske skupštine danas bavili gradski zastupnici

No ni nakon aktualca zastupnici nisu od gradonačelnika Milana Bandića dobili odgovor hoće li voda i prijevoz poskupiti od 1. ožujka.

'Nakon što dobijem sva mišljenja odgovor o eventualnom poskupljenju donijet ću do kraja današnjeg dana. Ne znam što ste čitali, ali ja odluku nisam donio. Vijeće potrošača i Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) bili su protiv poskupljenja', kazao je Bandić, zaboravivši dodati da su predstavnici Grada na sjednici GSV-a digli ruku za poskupljenja dok su sindikati i poslodavci bili protiv njega.

rijedloge novih poskupljenja predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga (ZGH) Ivo Čović branio je činjenicom da su poskupili energenti (plin, voda i struja) te da u protekle četiri godine cijene komunalnih usluga u Zagrebu nisu rasle unatoč tome što je PDV išao gore. Novim poskupljenjem u ZET-u planiraju uprihoditi 150 milijuna kuna.

Stanka Gačića (HDZ) zanimalo je li ZGH iscrpio sve mogućnosti unutar megatvrtke kad se odlučio za poskupljenje.

'Sve mogućnosti ušteda nisu iscrpljene. Na tome konstantno radimo i sutra idemo u pregovore sa sindikatima o smanjenju visine jubilarnih nagrada. Nastojat ćemo dogovoriti da njihova visina bude svedena na neoporezivi dio', kazao je Čović.

Margaretu Mađerić (HDZ) zanimalo je zašto ZGH još uvijek koristi usluge vanjskih PR agencija i odvjetničkih ureda kad ima svoj kadar. Za nju je ZGH centar rastrošnosti u kojem sve gubitke pokrivaju građani.

'Nije točno da koristimo usluge PR agencija. Što se tiče odvjetničkih usluga, one su 2007. godine iznosile 15 milijuna kuna, a ove godine očekujem da budu ispod pet milijuna kuna', istaknuo je Čović.

Siniša Markulin (HSS) želio je znati zašto Grad ulaže još 35 milijuna kuna u stadion Maksimir te zbog čega on to mora doznati iz novina.

'Prošla vlast uložila je 380 milijuna kuna u Maksimir, a mi još 20. Sjeverna tribina je bila poplavljena. Bilo je u njoj dva metra vode i to moramo srediti. Kad novine napišu da dajem Mamiću 4,5 milijuna eura, to kod mene izaziva strah da me neki gnjevni građanin ne dotakne kolcem. Kad se tribina uredi, tamo će se preseliti Zagrebački sportski savez koji je sada podstanar i plaća najam', pojasnio je Bandić

Danira Bilić (HDZ) podsjetila je da je prema Zakonu o otpadu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine, Grad Zagreb bio dužan uvesti naplatu odvoza smeća po kubikaži, a ne, kao što je sada slučaj, po kvadraturi prostora u kojem građani žive. Zbog toga je, kako je rekla, stigla kaznena prijava pa je željela znati zbog čega se još nije pristupilo provođenju tog zakona.

'Imali smo sastanak s Čistoćom. Pokušavao naći način na koji to provesti jer to nije jednostavno. Ne bi bilo dobro da građanima uz sva poskupljenja sad dođe i to. Međutim, Zakon moramo poštivati i provoditi', zaključio je Bandić.