DR. MIHOVIL BIOČIĆ

Digao paniku u Kaštelanskom zaljevu pa se - ispričao!

28.02.2012 u 09:38

Bionic
Reading

'Moja izjava o 260 djece oboljele od karcinoma u Hrvatskoj u posljednjih deset godina posljedica je nesporazuma u telefonskom razgovoru s kolegom iz Zagreba. To je netočan podatak i ja snosim krivicu zbog toga, jer je broj oboljelih u Hrvatskoj znatno veći. Moja izjava izazvala je 'buru' - da je u Kaštelanskom zaljevu višestruko veća oboljelost djece od karcinoma nego što je to prosjek u Hrvatskoj. Ja snosim krivicu za takvu izjavu i ispričavam se zbog toga', rekao je dr. Biočić

Isprika dr. Biočića uslijedila je nakon što je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Jasna Ninčević također i na večerašnjoj, višesatnoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća ponovila da po službenim podacima Hrvatskog registra za rak nije točno da je u zadnjih deset godina od karcinoma u Hrvatskoj oboljelo 260 djece, nego je, po najnovijim podacima, između 1999. i 2009. godine oboljelo 2.102 djece. To znači, kazala je, da broj oboljelih u Kaštelanskom zaljevu ne odstupa od hrvatskog prosjeka, kako je to ranije tvrdio dr. Biočić.

'U Kaštelanskom zaljevu se ne događa ništa zabrinjavajuće', istaknula je dr. Ninčević.

No dr. Biočić, koji je i bivši ravnatelj splitskog KBC-a, u više je večerašnjih istupa rekao da se neće ispričavati za neugodne podatke o industrijskim zagađivačima na području Kaštelanskog zaljeva koji uzrokuju maligna oboljenja.

'U Kaštelanskom zaljevu smo desetljećima varani i terorizirani od teške i otrovne industrije koja u zadnjih šezdesetak godina proizvodi enormne količine najopasnijih otrova', kazao je dr. Biočić, koji je kao zagađivače spomenuo bivši Jugovinil, splitsku Željezaru i Cemex (bivši Dalmacijacement). Kritizirao je i namjere da se u Cemexu izgradi spalionica otpada, a u Brižinama uspostavi veći terminal nafte.

Dr. Biočić je kazao da je, po njegovim saznanjima, iz bivšeg Jugovinila u Kaštelima ostalo 850 tona žive 'koja isparava i ulazi u prehrambeni lanac' te da je - po mjerenjima obavljenim 2008. - u blizini splitske Željezare nazočnost olova u zraku bila 70 puta veća od dozvoljene. Na Biočićeve riječi da u njegovom ranijem istupu o broju oboljelih nije bilo ničega političkog ni strančarenja reagirao je gradonačelnik Kaštela Joško Berket.

'Gospodine Biočiću, vi ste to izrekli u političkom kontekstu u raspravi o Generalnom urbanističkom planu (GUP-u) na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, a ne na nekom stručnom skupu', kazao je Berket, koji smatra da dr. Biočić nakon takve izjave gubi legitimitet ubuduće razgovarati o problemu onečišćenja u Kaštelanskom zaljevu.

'Bili ste istaknuti dužnosnik HDZ-a i ravnatelj splitskog KBC-a i trebali ste o tim problemima tada javno galamiti, ali niste', kazao je Berket, koji je na dužnost kaštelanskog gradonačelnika izabran kao neovisni kandidat.

Vijećnik SDP-a Dražen Đaković je optužio dr. Biočića da je svojim nedavnim izjavama 'napravio paniku u Kaštelima'.

'Vi ste vjerojatno politizirali i kada ste šutjeli o onečišćenju u Kaštelanskom zaljevu', ocijenio je Đaković.