Hrvatska KORJENITE PROMJENE

Jovanović će licencirati ravnatelje osnovnih škola

Hrvatska će uvesti licenciranje ravnatelja osnovnih škola kao novi način njihova izbora kako bi se njihov rad vrednovao prema objektivnim kriterijima, najavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prigodom otvaranja državnog stručnog skupa za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske koji se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održava u hotelu Olympia u Vodicama.

U današnjim kriterijima za reizbor ravnatelja postoji niz manjkavosti koje dovode do kaotične situacije i događa se da ministar mora intervenirati u sustav izbora, kazao je ministar Jovanović.

Jovanović je ponovio kako ima velike ambicije promijeniti sustav obrazovanja u Hrvatskoj, no to se, naglasio je, ne može dogoditi preko noći.

Škola je danas rigidna i zakržljala, kazao je ministar školstva, a s druge strane, djeca razmišljaju virtualno, pa se javlja objektivna potreba da škola prati stečevine 21. stoljeća.

'Nadam se da ćemo u zadnjoj godini mandata uvesti drugačiju školu, ali i potpuno drugačiji sadržaj, promijeniti ono što se uči i način na koji se uči. Djecu treba naučiti da razmišljaju, da uče za život, a ne samo za ocjenu', poručio je ministar Jovanović.

Najavio je kako će se u škole već od prvog razreda uvesti informatika, te zdravstveni i građanski odgoj.

Zdravstveni odgoj, napomenuo je, nije samo seksualni odgoj već i odgoj za zdraviji život, prevenciju spolno prenosivih bolesti, prevenciju debljine, prevenciju ovisnosti i bolesti. Radna skupina Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta do 10. ožujka će predstaviti prvu verziju kratkoročnih i dugoročnih mjera uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, kazao je ministar Jovanović.

Obrazlažući potrebu promjene obrazovnog sustava, ministar je napomenuo kako Hrvatska ima 35 posto nezaposlenih mladih osoba, čime je na trećem mjestu po broju nezaposlenih mladih u Europi, a za znanost, istraživanje i obrazovanje u Hrvatskoj se posljednjih godina izdvaja tek 0,76 posto BDP-a, dok većina zemalja Europske unije za navedenu svrhu minimalno izdvaja tri posto bruto društvenog proizvoda.

Na stručnom skupu u Vodicama , koji traje do 29. veljače, sudjeluje više od 640 osnovnoškolskih ravnatelja. Tijekom iduća dva dana oni će sudjelovati u nizu stručnih predavanja istaknutih sveučilišnih profesora, djelatnika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, CAR-neta i Agencije za odgoj i obrazovanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još