PAZITE NA SIMPTOME

Stručnjaci: Slijedi epidemija mišje groznice

27.02.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Iako je od mišje groznice za sada u Zagrebu oboljelo tek 20 osoba, epidemiolozi su najavili kako je izgledno da će doći do epidemije te bolesti. Najugroženiji su oni koji često borave u prirodi, a prvi simptomi bolesti uvelike podsjećaju na simptome gripe, koja je također trenutačno aktualna

Kalinić priprema karantene u sportskim dvoranama

Pavle Kalinić otkrio je kako su u tijeku razgovori o lokaciji mogućih karantena u slučaju da Zagreb pogodi epidemija širokih razmjera. Kaže kako Zagreb ima samo Kliniku za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević' te da kapaciteti te bolnice nisu dovoljni za veliku epidemiju.

Ako do toga dođe, Kalinić bi karantenu smjestio u neku od sportskih dvorana. Dio financija za opremu kojom bi se dvorane pretvarale u karantenu, već je dobio. Kaže kako su najviše dali Japanci.

Kakva bi to epidemija mogla napuniti sportske dvorane, otkrio nam je prof. Kuzman. Ako dođe do katastrofalnog potresa u Zagrebu, moguća je epidemija tifusa, stoga bi dvorane služile upravo za oboljele osobe.

'Mišju groznicu prenose glodavci te voluharice, a poznata je odavno. Nekoć se smatrala bolešću vojske ili ratnom bolešću pa su tako u vrijeme Domovinskog rata zabilježene dvije epidemije, 1992. i u ljeto 1995. godine. Posljednja epidemija zabilježena je 2002. kada je zabilježeno 400 oboljelih', rekao je je prof. dr. sc. Ilija Kuzman, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević'.

Upravo se u 'Zaraznoj' liječilo svih 20 ovogodišnjih bolesnika od kojih je samo jedan imao teže simptome i završio na dijalizi. Riječ je o osobama koje ili žive u podsljemenskoj zoni ili su u siječnju boravili na Zagrebačkoj gori, a nekoliko ih je bilo i na skijaškoj utrci Snow queen trophy.

Upravo činjenica da se bolest pojavila u hladnom dijelu godine upućuje na to da bi moglo doći do epidemije. Prof. dr. sc. Alemka Markotić s Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević' kaže kako se 25 godina bavi ovom bolešću te kako je sada prvi puta zabilježena pojava bolesti u hladnim mjesecima tj. zimi.

Koji su prvi simptomi bolesti?

Inkubacija bolesti može trajati od nekoliko dana do mjesec i pol, a prvi su simptomi slični simptomima gripe: nagli rast temperature, glavobolja, ali i bolovi u lumbalnom dijelu, oko bubrega. Nakon toga slijede simptomi koji bi definitivno mogli upućivati na mišju groznicu: smanjena količina mokraće. Kuzman kaže kako je pojedincu i liječniku opće prakse postaviti dijagnozu bez laboratorijske analize.

Bitno je napomenuti kako se zaraza ne širi s čovjeka na čovjekaa zaraziti se može udisanjem prašine u kojoj je mokraća zaraženih glodavaca te preko ruku ili hrane koja je bila u doticaju s kontaminiranim materijalom. Najčešće obolijevaju mladi i zdravi ljudi, nešto češće muškarci. Stručnjaci koje je u Uredu za upravljanje hitnim situacijama okupio pročelnik Pavle Kalinićupozorili su kako pušači spadaju u rizičnije skupine, jer tijekom pušenja ruke primiču blizu usta i nosa. Stoga je najvažnija preventivna mjera pranje ruku.

U tijeku je izrada letaka i edukativnog materijala za izletnike, a uskoro kreću i istraživanja u Parku prirode Medvednica kako bi se utvrdila vrsta virusa, žarište i rasprostranjenost.

Preporuka: Otkažite škole u prirodi

A dok se to ne utvrdi, bit će pregledani svi objekti u PP medvednica, posebice objekt Crvenog križa u kojem se odvija škola prirode za djecu. Dr. med. Vladimira Lesnikar sa Zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' rekla je kako su brojni upiti roditelja te da je njihova preporuka da se škole prirode ne održavaju dok se ne utvrdi žarište bolesti.