NEPOŽELJAN!

Puljanin dobio dvogodišnji izgon iz Hrvatske

27.02.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Viktor Lekaj, 53-godišnjak iz Pule, 1. ožujka mora napustiti teritorij Republike Hrvatske i na njezino tlo ne smije stupiti iduće dvije godine. Rješenje o izgonu izdala mu je Policijska uprava istarska početkom veljače jer je Lekaj, makedonski državljanin, prekršajno kažnjen zbog posjedovanja bejzbolske palice u automobilu, a 1. ožujka istječe mu i dozvola boravka u Hrvatskoj

Lekaj, kojemu to nije prvi izgon, odlučio je progovoriti za Glas Istre o tome kako je nakon raspada SFR Jugoslavije postao građanin bez domovine.

'Za mene je ovo strašan problem. Policija me protjeruje iz Hrvatske, a ja druge domovine nemam. Premda imam makedonsku putovnicu, čiji sam državljanin postao silom prilika, smatram se hrvatskim državljaninom. U Pulu sam se doselio 1963. godine s roditeljima, braćom i sestrama iz tada potresom porušenog Skoplja. Rodbina se davno prije nas odselila iz Makedonije. U Puli sam proveo djetinjstvo, završio srednju školu te radio kao fotograf. Nikad je nisam na dulje vrijeme napuštao, a od 2002, kada sam izašao iz zatvora, počinio sam samo dva prekršaja. I nakon svakog me istjeruju', rekao je na početku svoje ispovijesti Viktor Lekaj u prisutnosti starije sestre Florine.

Njezina pomoć bila nam je potrebna jer Viktor Lekaj teško govori nakon što su mu zbog karcinoma prije desetak godina odstranjene glasnice.

'Od trojice braće Viktor mi je jedini živ. I roditelji su umrli, a sahranjeni su u Puli. Jedna sestra živi u Šibeniku, a jedna u Australiji. Imala sam još jednu sestru, Đustinu, koja je 1981. godine nestala u dobi od 25 godina i nikad nije nađena', kaže Florina.

Dodaje da je svima u obitelji Hrvatska izdala domovnice, osim Viktoru, koji je upis u hrvatsko državljanstvo zatražio 1995. godine iz zatvora u kojem se tada nalazio.

Osuđen je 1994. godine zbog krijumčarenja 8,9 kilograma kokaina, zajedno s jednim Nizozemcem, na osam godina zatvora. Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo mu je zahtjev za upis u hrvatsko državljanstvo u siječnju 1996. godine temeljem članka 8. stavak 1. točka 5. Zakona o hrvatskom državljanstvu, koji kaže da stranac može steći hrvatsko državljanstvo ako se 'iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u RH i da prihvaća hrvatsku kulturu'.

Pozivajući se na taj članak, očito je da je Lekaju zbog počinjenja kaznenog djela Hrvatska odbila upis u državljanstvo. Viktor Lekaj i danas, nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, kaže da s krijumčarenjem kokaina nema nikakve veze te da ga je nasamario poznanik iz Nizozemske.