DIOKLECIJAN, MARULIĆ...

Kostimirani razgled grada u staroj jezgri Splita

25.02.2012 u 22:09

Bionic
Reading

Od petka do nedjelje u Splitu se održava skup i redovita godišnja skupština Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH). Taj skup se svake godine održava u drugom gradu i ovogodišnji domaćin je Udruga turističkih vodiča Splits (UTVS) i grad Split

Osim današnje redovite skupštine koja se održavala u Muzeju grada u palači Papalić, jučer je održan i okrugli stol s temom 'Budući razvoj zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske' s akcentom na skoro priključenje naše zemlje Europskoj uniji.

No osim radnog dijela skupa koji završava sutra u Galeriji Meštrović, a o čemu ćemo naknadno izvještavati, splitski domaćini su danas za goste iz udruga iz cijele Hrvatske organizirali kostimirani razgled povijesne jezgre Splita. Na južnom ulazu sudionike skupa dočekaoje domaćin, car Dioklecijan, i proveo ih kroz kompleks podruma svoje palače. Polusatno izlaganje rimskog cara je nakon Dioklecijanovih podruma završilo na Peristilu, gdje je grupu dočekala Dioklecijanova supruga Prisca.

Prisca je ispričala gostima priču o svom udjelu u povijesti palače i Rimskog carstva, te ih prepustila slijedećem govorniku u Dioklecijanovom mauzoleju, kršćanskom mučeniku sv. Dujmu, koji je ispričao kako je mauzolej postao njegova crkva i katedrala Splita. Nakon zaštitnika Splita gostima se obratio i Marko Marulić, otac hrvatske literature. On je sudionicima skupa ispričao svoj život, koji je i važan dio povijesti Splita u vrijeme otomanske prijetnje Dalmaciji.

Kostimirani razgled i performans završen je na glavnom splitskom trgu Pjaci i na iznenađnje svih, grupi se obratila Đovanina Kokola, kraljica svih splitskih redikula, važnog segmenta društvenog života starog Splita. Nakon razgleda, ispred gotičke Gradske vijećnice organiziran je i mali koktel. Povijesne ličnosti Splita su utjelovili članovi splitske udruge vodiča (UTVS), a Marka Marulića je vrlo uvjerljivo odglumio Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice Split. Na kraju, reakcije na dvosatni kostimirani razgled bile su oduševljenje i poziv na nastavak takve prakse u budućnosti.