Hrvatska DIOKLECIJAN, MARULIĆ...

Kostimirani razgled grada u staroj jezgri Splita

Od petka do nedjelje u Splitu se održava skup i redovita godišnja skupština Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH). Taj skup se svake godine održava u drugom gradu i ovogodišnji domaćin je Udruga turističkih vodiča Splits (UTVS) i grad Split

Osim današnje redovite skupštine koja se održavala u Muzeju grada u palači Papalić, jučer je održan i okrugli stol s temom 'Budući razvoj zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske' s akcentom na skoro priključenje naše zemlje Europskoj uniji.

No osim radnog dijela skupa koji završava sutra u Galeriji Meštrović, a o čemu ćemo naknadno izvještavati, splitski domaćini su danas za goste iz udruga iz cijele Hrvatske organizirali kostimirani razgled povijesne jezgre Splita. Na južnom ulazu sudionike skupa dočekao je domaćin, car Dioklecijan, i proveo ih kroz kompleks podruma svoje palače. Polusatno izlaganje rimskog cara je nakon Dioklecijanovih podruma završilo na Peristilu, gdje je grupu dočekala Dioklecijanova supruga Prisca.

Prisca je ispričala gostima priču o svom udjelu u povijesti palače i Rimskog carstva, te ih prepustila slijedećem govorniku u Dioklecijanovom mauzoleju, kršćanskom mučeniku sv. Dujmu, koji je ispričao kako je mauzolej postao njegova crkva i katedrala Splita. Nakon zaštitnika Splita gostima se obratio i Marko Marulić, otac hrvatske literature. On je sudionicima skupa ispričao svoj život, koji je i važan dio povijesti Splita u vrijeme otomanske prijetnje Dalmaciji.

Kostimirani razgled i performans završen je na glavnom splitskom trgu Pjaci i na iznenađnje svih, grupi se obratila Đovanina Kokola, kraljica svih splitskih redikula, važnog segmenta društvenog života starog Splita. Nakon razgleda, ispred gotičke Gradske vijećnice organiziran je i mali koktel. Povijesne ličnosti Splita su utjelovili članovi splitske udruge vodiča (UTVS), a Marka Marulića je vrlo uvjerljivo odglumio Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice Split. Na kraju, reakcije na dvosatni kostimirani razgled bile su oduševljenje i poziv na nastavak takve prakse u budućnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još