BEZUSPJEŠAN PROBOJ NA MARKOV TRG

Milanović izignorirao mljekare, spremaju se nove akcije

24.02.2012 u 17:47

Bionic
Reading

Oko 17,30 sati, 300-tinjak mljekara krenulo je prema Gornjem Gradu i Markovom trgu, no u tome ih je spriječila interventna policija. Uzaludno su do 19,30 tražili da ih primi predsjednik Vlade Zoran Milanović

'Viči glasno mu, mu, muuu...'

Prosvjednici vrijeme krate pjevanjem neslužbene himne ovih mljekarskih prosvjeda: 'Kad si jadan i kad hoćeš s nekim podijelit' tugu svu, onda viči glasno mu, mu, mu', piše Večernji list.

Tristotinjak prosvjednika zaustavljeno je pred Kamenitim vratima gdje ih je dočekao kordon pripadnika interventnih policajaca i dva policijska kombija kojima je fizički spriječen prolazak prema Markovom trgu i zgradi Vlade. Neki prosvjednici u rukama su nosili stare cipele kako bi premijeru pokazali kako se ne mora prosvjedovati samo traktorima.

Darko Pavičić tzv. vođa prosvjeda rekao je kako ljudi koji su se pojavili na prosvjedu predstavljaju 80 posto proizvođača mlijeka u Hrvatskoj. Traže da ih primi Zoran Milanović, jer se 'ministar poljoprivrede svrstao na stranu Lactalisa. Pavičić tvrdi da su došli spontano u Zagreb i ako ih predsjednik Vlade ne primi, otvorit će pregovore s Dukatom u kojima će zatražiti 3,30 kuna po litri i neće odustati od toga. Ako Dukat ne pristane, prestat će isporučivati mlijeko.

Istom rutom, Radićevom ulicom, prošle su godine antivladini prosvjednici pokušavali prodrijeti prema Markovom trgu, no nisu uspjeli. Iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, nakon što je sinoć sklopljen ugovor između otkupljivača i mljekara na 2,43 kune, danas upozorili kako taj sporazum ne prihvaćaju jer su ga potpisali u ime mljekara oni koji nisu u Savjetu za mlijeko. Jedan od njih, rekli su, ima samo 20 krava.

Gornji Grad i dalje zabranjen

Iako je prije parlamentarnih izbora govorio kako će ukinuti zabranu prosvjedovanja na Markovom trgu, Zoran Milanović djelomično se predomislio te prije nekoliko dana rekao kako pred zgradu Vlade smije svega 250 prosvjednika, i to pod određenim uvjetima. Izmjene Zakona o javnom okupljanju još nisu na snazi, stoga je Markov trg i dalje nedostižna meta za sve nezadovoljnike.