ODZVONILO 'ŠPORKULJAMA' U PULI

Koga kamera ulovi plaća kaznu od 1 do 10 tisuća kuna

25.02.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Omiljeno mjesto Puljana za ilegalno odlaganje raznovrsnog, uglavnom glomaznog otpada sanirano je, a odnedavno su na oba ulaza Labinske ceste postavljene po dvije nadzorne kamere koje pomno motre na eventualne nove šporkulje

Riječ je o europskom projektu DIVA usmjerenim na očuvanje okoliša. Projekt se provodi u više istarskih gradova i Slovenskom primorju, a ukupni budžet mu je 664 tisuće eura, od čega je Gradu Puli namijenjeno 111 tisuća eura.

Djelatnici pulske komunalne tvrtke Herculane očistili su divlja odlagališta na području Labinske ceste, gdje je velikim dijelom smještena industrijska zona, pa bi s proljećem umjesto odbačenih kućanskih aparata, građevinskog materijala i dotrajalog namještaja, na očišćenim površinama trebalo niknuti cvijeće i zasađeno zelenilo.

Naime, četiri nadzorne kamere, po dvije na sjevernom i južnom ulazu, kako veli pročelnik Giordano Škuflić, imaju mogućnost noćnog snimanja i pohranjivanja snimljenog materijala u trajanju do 60 dana, što bi trebalo spriječiti neodgovorne pojedince da pod okriljem noći ostavljaju smeće, budući da će se snimljeni materijali redovito pregledavati.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordana Škuflića, za realizaciju ove aktivnosti predviđeno je 85 tisuća kuna, što uključuje nabavu kamera, snimača, zaštitnih vanjskih kućišta, akumulatorskih baterija i solarnih panela te instalaciju. Projektom je također obuhvaćena izrada baze podataka o stanju divljih odlagališta na području grada Pule, kao i o sustavu selektivnog prikupljanja otpada, za što je nabavljen GIS program Arcview 10.0 SU te provedena obuka djelatnika.

No ako kamere ulove pojavu neke nove šporkulje, slijede nemale novčane kazne. Kako pojašnjava Lorena Dropulić iz Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Pule, pronalaženje i sankcioniranje počinitelja u nadležnosti je komunalnog redarstva, pa je tako, prema odredbama Odluke o komunalnom redu, člankom 20. zabranjeno odlaganje otpada na javnoj površini, dok je člankom 60. za navedeni prekršaj predviđena kazna od 10.000,00 kuna za pravnu osobu i 1.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno 5.000,00 kuna za obrtnike i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, dok je za fizičke osobu propisana kazna od 1.000,00 kuna.

Kako bi bilo što manje sankcija, važan dio projekta je edukacija građana i naročito njihovo aktivno uključivanje u projekt, pa je tako u prosincu održana prva od četiri planirane prezentacije projekta građanima, koji su potom zamoljeni da sve svoje prijedloge oko daljnjeg unapređenja projekta dostave putem Mjesnog odbora.