PROMJENE U HZZO-U

Strizrep predao dužnost v.d. ravnatelju Siniši Vargi

24.02.2012 u 17:22

Bionic
Reading

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ravnatelja Tihomira Strizrepa i vršitelja dužnosti ravnatelja Zavoda Siniše Varge koji će tu dužnost obavljati do izbora ravnatelja temeljem javnog natječaja

Strizrep izjavio je kako zdravstveni zavod ostavlja 'u plusu' 300 milijuna kuna ostvarenih u 2011. godini te sa 216 milijuna kuna vlastitih prihoda HZZO-a. Rekao je i da su obavljene sve pripreme vezane uz ovogodišnji proračun, što znači da su smanjeni troškovi zavoda u skladu s manjim iznosom zdravstvenog proračuna.

Vršitelj dužnosti ravnatelja HZZO-a Siniša Varga ističe kako se brojke mogu različito interpretirati te da ostaje činjenica je da je HZZO dužan više od dvije milijarde kuna zbog toga što se nisu poštivali rokovi plaćanja dobavljačima od 60 dana.

Nova će uprava, u suradnji s finacijskim institucijama i dobavljačima, pokušati plaćanja u zdravstvu ponovno svesti na zakonski rok, a dubinska analiza financijskog stanja u nekim minstarstvima i javnim poduzećima koju provodi Vlada, pokazat će kakve su mogućnosti za to u HZZO-u, rekao je Varga.

Neki od prioriteta kojima će se baviti zajedno s Ministarstvom zdravlja su rad na smanjenju listi čekanja i daljnja informatizacija zdravstva, kao i administrativno rasterećenje građana. Jedna od prvih takvih mjera koju je najavio jest da građani više neće morati čekati na šalterima radi prijave ili odjave zdravstvenog osiguranja, već će biti učinjeno automatizmom u suradnji s HZMO-om.

Inače, dosadašnji ravnatelj HZZO-a rekao je kako će iskoristiti svoje pravo i godinu dana primati dužnosničku naknadu.