UGOVOR S KAŽNJAVANIM VETAMOM

Zašto Osijek besmisleno troši dva milijuna kuna?

26.02.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Grad Osijek produžio je milijunski ugovor o skloništu za životinje sa sudski kažnjavanom veterinarskom stanicom, a potpuno zanemaruje rad Azila za napuštene životinje registriranog pri Ministarstvu poljoprivrede. Dok kažnjavani veterinari pse odvoze u uslužno sklonište u Beli Manastir i za to dobivaju gotovo dva milijuna kuna godišnje, Grad Osijek za taj novac mogao bi dobiti vlastiti suvremeni i humani azil, u kojem se psi ne ubijaju nego udomljuju

Veterinarska stanica Vetam otkada posluje s Gradom Osijekom zarađuje nevjerojatne profite. Do prije nekoliko godina čista dobit, nakon oporezivanja, iznosila je tek 39 tisuća kuna, da bi samo dvije godine nakon toga zarada tvrtke počela vrtoglavo rasti. Već 2009. godine Vetam je prijavio 2,6 milijuna kuna dobiti, a sljedeće čak 3,6 milijuna kuna
S Gradom Osijekom ova tvrtka 24. ožujka 2010. godine sklopila je Okvirni sporazum za pružanje usluge skloništa za životinje te sakupljanje i prijevoz nusproizvoda životinjskog podrijetla na području Grada Osijeka. Vrijednost sporazuma iznosi 5,9 milijuna kuna i odnosi se na četiri godine ali svake godine ugovor se treba produžiti.

U izvještaju za 2010. godinu Vetam navodi svoje troškove - hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica 1,075 milijuna kuna, dežurstvo dvoje radnika 417 tisuća, skupljanje lešina 350 tisuća kuna. Kako je tvrtka u 2010. godini pohvatala 200 pasa, a ukupna cijena Vetamova rada za Grad Osijek iznosi 1,8 milijuna kuna, za zbrinjavanje jednog psa izdvaja se dakle 9264 kune.

U praksi
Vetam hvata pse lutalice s osječkog područja i treba ih smještati u sklonište na najmanje 60 dana, a za to vrijeme tražiti udomitelje. Tako kaže Pravilnik o skloništima Ministarstva poljoprivrede, koje je dosad registriralo 23 skloništa u Hrvatskoj. Vetam međutim nema takvo sklonište, pa dolazimo u drugu tvrtku.

U dvorištu Veterinarske stanice Beli Manastir nalazi se sklonište, prema rješenju Ministarstva poljoprivrede, s kapacitetom smještaja 60 pasa. Ova tvrtka također se bogati. U 2007. godini prijavila je 258 tisuća kuna dobiti, a 2009. počela ju je udvostručavati, da bi 2010. godinu zaključila s dva milijuna kuna dobiti. Isto kao Vetam, tvrtka je svoj ugovor sklopila s Gradom Belim Manastirom. Oba poduzeća pripadaju Veterinarskoj stanici Slatina, čiji vlasnik je Ivan Sesar
Kako Vetam nema sklonište, veterinarski trokut dosjetio se da sve životinje smješta u Belom Manastiru, u kojem jedino imaju registrirano sklonište. Na isti način ugovore o zbrinjavanju pasa sklopili su s Gradom Donjim Miholjcem, nekoliko općina u Baranji i općinom Tenja, iako broj pasa lutalica na tom području daleko premašuje kapacitete skloništa u Belom Manastiru.

Nije im tu kraj. Tportal je u srpnju prošle godine otkrio da su psi u skloništu u Belom Manastiru zatočeni u prljavim i zagušljivim prostorijama bez prirodnog svjetla, a hrana i voda izgledaju jednako očajno. Nakon posjeta tportala, nad uvjetima u skloništu zgrozila se i grupa građana. Prije toga u ožujku otkrili smo ilegalno ubijanje pasa u dvorištu napuštene kuće pokraj Vetamove ambulante na Biljskoj cesti u Osijeku. Dvojica tehničara tamo su ubrizgavanjem otrovnih injekcija usmrtili šest zdravih pasa, za koje je direktor Vetama Dejan Todorović lažno tvrdio da su agresivni. Prekršajni sud u Osijeku tvrtku je u svibnju zato pravomoćno kaznio novčanom kaznom od 10 tisuća kuna.

Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka, unatoč tome krajem siječnja ove godine produžio je Vetamu ugovor po kojem će za lošu uslugu ponovno isplatiti gotovo dva milijuna kuna.

Bubalo je u međuvremenu saznao i da je udruga Pobjede ishodila rješenje Ministarstva poljoprivrede o registraciji azila u Nemetinu. Članovi te udruge u protekle četiri godine uspjeli su sagraditi sklonište za 200 pasa iz kojega su dosad udomili preko 600 pasa i nijednog nisu ubili. Azil ove udruge smješten je nadomak grada i ulaganjem u njega Grad Osijek mogao bi riješiti pitanje pasa lutalica jednom za svagda umjesto svake godine milijune uplaćivati Vetamu. Ipak, za rad Pobjeda Grad Osijek izdvaja samo sramotnih 100 tisuća kuna

Ivana Crnoja, predsjednica Pobjeda, pojašnjava da je politika udruge smještaj, zbrinjavanje i udomljavanje životinja bez ubijanja. 'Po tome se razlikuje azil od skloništa. U azilima se psi ne ubijaju', kaže Crnoja. S novcem ulupanim u Vetamov šinteraj nemetinski azil mogao bi se pozlatiti, upozorava.

Iako su velik uspjeh postigli očito iz ljubavi prema životinjama, ne znači da Pobjede nemaju vrlo velike troškove. Samo na cijepljenje i operacije mjesečno troše 28 tisuća kuna. Prikupljaju hranu, lijekove, deke, slamu, građevinski materijal, kopaju i grade, boje fasadu i ograde, uređuju okoliš. U slučaju kvarova u pomoć im dolaze samozatajni majstori, kao nekidan, vodoinstalater i električar. Zapravo, odlično odrađuju Vetamov posao.