MANJE NIJE VIŠE

'Sporazum s mljekarama je potpisao vlasnik samo 20 krava'

24.02.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Ako s Ministarstvom poljoprivrede i mljekarskom industrijom proizvođači mlijeka okupljeni oko Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), koji, prema njihovim riječima, godišnje proizvedu 450 milijuna litara mlijeka od 600 koliko se proizvede u Hrvatskoj, ne pronađu zajednički jezik, od ponedjeljka više neće mlijeko isporučivati nijednom prerađivaču već će ga dijeliti građanima, a također najavljuju nastavak prosvjeda

Iako je manji dio mljekara jučer potpisao sporazum prema kojem će otkupna cijena mlijeka biti 2,43 kune po litri, u HSPM-u ustraju u svojim zahtjevima od 2,71 kune za litru mlijeka plus još 42 lipe pomoći države. Potpisani sporazum nazivaju ništavnim jer, kako rekoše, potpisali su ga ljudi koji nisu članovi Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka te kao takvi, prema Poslovniku tog tijela, nemaju pravo glasa.

'Nakon što su seljake po noći privodili, sad su im po noći podvalili i nešto što po danu ne prolazi. Sporazum je potpisan od manjine, a ta manjina želi nametnuti pravila igre za većinu. To je isto kao da u Saboru zakone izglasava manjina. Sporazum je potpisao Zdenko Močnik (udruga mlijeka KIM op. a.), u štali ima 20 krava, a kaže da legitimno predstavlja sve proizvođače KIM-a što nije istina, jer mnogi su kod nas. Također, potpis je stavila i Elvira Sterle (udruga Mliko op. a.) koja predstavlja Agrokor, Belje, Žito, odnosno firme koje su kroz privatizacije došle do farmi i Ivica Miketek (Udruga Osječko-baranjske županije) koji je rekao i u pregovorima da će potpisati ako mu država oprosti dug po PDV-u i po kreditima. Svi oni nisu članovi Savjeta', kazao je Darko Pavičević, glavni pregovarač Kriznog stožera HSUPM-a dodavši da je iz Mlika šest proizvođača od početka prosvjeda s njima, a četiri su im se pridružila danas, nezadovoljni sporazumom koji je Sterle potpisala u njihovo ime.

HSUMP-ovcima je u potpisanom sporazumu posebno sporan članak devet u kojem stoji da 'za sve one koji nisu njegovi potpisnici otkupna cijena svježeg sirovog mlijeka obračunavat će se po važećem cjeniku mljekara'.

'To znači da se cijena mlijeka obračunavati kako to želi Dukat. Vraćamo se na početne pozicije u kojima nas se ucjenjuje. E, pa neće tako biti i od ponedjeljka će se prekinuti isporuka mlijeka od svih mljekara. Mislimo da moramo doći do tripartitnog sporazuma. Dok se sporazum svih strana ne potpiše, tražimo da cijena mlijeka ostane po Promemoriji iz 2009. godine. Spremni smo kroz pregovore dokazati da i 0,42 lipe poticaja nije da nam je netko poklonio nego da je to nešto bez čega ne bismo mogli opstati', naglasio je Pavičević.

Mljekari tvrde kako ministar Jakovina svjesno obmanjuje javnost svojim izjavama što dovodi do revolta kod seljaka, što bi u konačnici moglo dovesti do novih prosvjeda na ulicama, što oni kao Udruga više neće moći kontrolirati.

Smeta ih, kažu, i hajka koju su pojedini mediji pokrenuli protiv njih želeći ih prikazati kao lopove i lažljivce koji su nelegalno došli do poticaja.

'Poticaji su javna stvar i mogu se provjeriti na stranicama Ministarstva. Pozivam javno inspektore da dođu kod mene u firmu i provjere koliko sam poticaja dobio i u što sam ih utrošio. U Otvorenom na HRT-u nisam mogao na brzinu izračunati količinu mlijeka, broj krava i hektara i to množiti, a poticaji kasne i po godinu dana', kazao je potpredsjednik HSUMP-a Branko Zorić koji se osjetio prozvanim, jer je u 'Otvorenom' izjavio da je dobio 700 tisuća kuna poticaja, a jedan dnevni list je objavio da je dobio 2,9 milijuna kuna subvencija.

Pobunjeni proizvođači napominju kako su spremni podnijeti teret krize, ali da bi isto trebali učiniti i prerađivači, kao i trgovci koji ostvaruju ekstra profite.

'Neka oni smanje apetite i svima bi bilo lakše', zaključio je Zorić.