GLAS NARODA

Što građani kažu na preporuku Crkve da ne kupuju nedjeljom?

24.02.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Crkva je početkom korizmenog razdoblja vjernicima poručila da se odreknu kupnje nedjeljom. Pitali smo građane što o tome misle i namjeravaju li poslušati preporuku

Pitanje (ne)radne nedjelje dugo je trn u oku Crkve koja se zalaže da nedjelja bude dan za odmor i posvećivanje obitelji, a nikako rad. To u hrvatskom zakonodavstvu, svi znamo, nije zaživjelo.

Kako načelo slobodne trgovine liberalnog kapitalizma u našem društvu već dulje vrijeme ima prioritet pred mnogim puno važnijim ljudskim vrijednostima, tako je i neradna nedjelja ostala samo na razini konzervativne, zastarjele ideje koju u Hrvatskoj promiče uglavnom Katolička crkva.

Umjesto u crkve ili parkove i šume, sve više obitelji koje ne rade, nedjeljom se sređuju za blještave šoping-centre. Dok mnogi roditelji troše iznad svojih mogućnosti kako bi stvarima iskazali ljubav članovima obitelji, neka se djeca uče vrijednostima valuta. Istovremeno zaposlenici i zaposlenice centara žale za obiteljskim ručkom.

Nekima ovaj opis možda djeluje kao mračni prikaz društva, ali ima i onih koji se takvoj slici nedjeljnog popodneva iskreno vesele. Posljednji zapravo pune šoping-centre i satima uživaju u ustajalom zraku koji istovremeno miriše na tekstil, plastiku i fast food.

Zagrebački nadbiskup Bozanić u korizmenom obraćanju poslao je poruku da bi se vjernici, eto, mogli odreći upravo kupnje nedjeljom. Što građani misle o toj ideji i je li uopće doprla do njih, pogledajte u anketi video ekipe tportala: