ČAČIĆEVA PORUKA NOVINARIMA

'Ne treba vas mučiti Zakon o radu'

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (SDP) pokušao je izbjeći novinarsko pitanje o izmjenama Zakona o radu, ali je izrazio uvjerenje da neće biti prijepora unutar vladajuće koalicije; ministar gospodarstva Radimir Čačić (HNS) ustvrdio je kako je zajednički jezik koalicijskih partnera 'vrlo davno pronađen'

Ministar rada Mirando Mrsić potvrdio je, pak, kako se s predstavnicima sindikata i poslodavaca razgovaralo o zakonskim odredbama reprezentativnosti sindikata u procesu kolektivnog pregovaranja, ali ne i o Zakonu o radu.

Na upit o tome hoće li biti prijepora s koalicijskim partnerima oko izmjena radnog zakonodavstva, samo je kratko odgovorio kako 'misli da neće biti prijepora', pa se ponovno posvetio poznatoj temi.

'Želimo postići nacionalni konsenzus o Zakonu reprezentativnosti sindikata i poslodavaca. To je prvi korak u procesu kolektivnog pregovaranja, odnosno da u Hrvatskoj uvedemo i reda u tom dijelu tržišta rada', odgovorio je ministar Mrsić.

Ministar gospodarstva Radimir Čačić ne temu je Zakona o radu rekao kako je 'zajednički jezik sa SDP-om vrlo davno pronađen', poručivši novinarima kako ih 'taj problem ne mora mučiti'.

Stopa nezaposlenosti mladih veća od EU-prosjeka

Već od prvog ožujka ministar rada Mirando Mrsić najavio je mjere koje bi mogle pomoći snižavanju stope nezaposlenosti mladih. Nažalost, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina veća od prosjeka u državama EU.
'Usvajanjem proračuna krenut ćemo s procesom volontiranja, obrazovanja i stjecanja novih vještina. Ipak, jedina i najbolja mjera za smanjenje stope nezaposlenosti je otvaranje novih radnih mjesta i oporavak hrvatskog gospodarstva', rekao je Mrsić.

'Još jednom ću ponoviti: okovi u kojom se nalazi tretman Zakona o radu su kao Biblija, kao u kamenu upisanog Svetog pisma i ne dozvoljavaju nikakav pomak. Mora se dati prostor kad Zakon o radu istekne, nakon određenog vremena da se otvore pregovori i to je jedino što Vlada treba učiniti', tvrdi ministar Čačić.

Naveo je kako je sve ostalo proces pregovaranja, o čemu i sindikati govore te im u tom dijelu rekao kako imaju pravo.

Civilizacijski standard zaštite radničkih prava se ne smije narušavati, ali to ne znači da se ne poštuju ekonomske situacije u kojima se neka zemlja u određenom trenutku nalazi', zaključio je ministar Radimir Čačić.