INVESTICIJA OD 12,8 MILIJARDI KUNA

'Francuski konzorcij krajem godine počinje graditi na Plesu'

23.02.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Prva lopata obnove Zračne luke Zagreb ubost će se krajem ove godine, a radove će raditi pariške tvrtke u konzorciju Zagreb Airport International Company. Radovi su vrijedni 12,81 milijardu kuna, a trebali bi biti dovršeni 2015. godine. Više detalja predstavio je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

'Donijeli smo odluku o koncesionaru izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb i to je ZAIC', rekao je Radimir Čačić

Kaže da je ponuda francuskog konzorcija prihvaćena s najavom investiranja 12,81 milijardi kuna, odnosno 1,65 milijarde eura. 'Od ukupnog financiranja 20 posto je kapitalnih ulaganja iz vlastitih sredstava konzorcija, 10 posto je kredita dioničara i 70 posto bankarskih kredita. Imate, dakle, veliko učešće vlasnika što je važno i što pokazuje ozbiljnost sustava koji ima cijeli spektar zračnih luka uključujući i dvije najveće pariške zračne luke', objašnjava Čačić. 

Dio konzorcija ZAIC su i hrvatske tvrtke koje će raditi većinu građevinskih radova
. Konzorcij garantira i prosječnu stopu godišnjeg rasta na razini pet posto za putnički promet i tri i pol posto za prijevoz tereta. 

'Garancije izlaska iz koncesije, jer i to se događalo, je plaćanje u startu 70 milijuna eura, a nakon 30 godina državi pripada cijeli objekt uz 10 milijuna eura stalnog kapitala, bez obzira što je objekt gotov. Ozbiljne su garancije, moram reći. Prvi puta je u ugovor ugrađena klauzula da hrvatska država, ako se dogodi iskakanje partnera, ima pravo nastaviti ili ubrzano isplatiti obveze', zaključio je Čačić i rekao da će radovi započeti nakon izrade svih ekoloških studija krajem ove godine, a završetak izgradnje terminala očekuje se 2015. godine.