DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Navodno crvena koalicija traži blagoslov Crkve'

23.02.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Iako su zastupnici u Saboru već više od dva mjeseca, Ivan Grubišić i Jakša Baloević tek su danas došli u fokus javnosti. Novinarima su se obratili kako bi prokomentirali prve poteze Vlade i pritom najavili podršku proračunu s velikim 'ali'

'Kod izbora 2000. kada je vlast preuzela koalicija već u veljači pisao sam da su se dogodile samo kozmetičke promjene i zamjena fotelja. Mislim da u neku ruku i danas možemo reći da je došlo samo do kozmetičkih, a ne konkretnih promjena. Osim toga primijetio sam da se dogodio jedan paradoks i da bi Milanovića možda trebalo izabrati za kardinala, a kardinala za premijera. Iako pozdravljamo način na koji je Vlada počela raditi i njezin trud, mislim da je došlo do zamjene uloga Crkve i Vlade. Crkva radi, a Vlada daje obećanja i traži od građana vjeru i nadu', kazao je Ivan Grubišić

Za dvojac s Nezavisne liste Ivana Grubišića najvažnije su strukturalne reforme i promjena u načinu upravljanja Hrvatskom. 'Novi saziv sabora trebao je prije svega izmijeniti izborno zakonodavstvo, jer se može postaviti pitanje koliko su dosadašnji izbori bili demokratski zbog popisa birača. Trebaju se što prije srediti birački popisi. Nakon toga se trebaju raspisati izbori po novom zakonodavstvu', rekao je Grubišić

Strukturalne promjene najvažnije su, smatra Grubišić, i kod izlaska iz krize. 'Nismo podržali povećanje PDV-a. To povećanje odnosi se na sve građane pa i na socijalu i umirovljenike koji će na pola kile kruha morati plaćati PDV. To je osiromašenje siromašnih. Novac smo mogli uštedjeti dokidanjem svih političkih privilegija - od privilegiranih mirovina do privilegiranih plaća', kazao je Grubišić i pojasnio kako država godišnje na privilegirane mirovine daje osam i pol milijardi kuna, a povećanjem PDV-a dodatno će zaraditi samo četiri milijarde.

Uštede Grubišić vidi i u smanjivanju broja saborskih zastupnika, sa 151 na 75, pri čemu se spomenuo i 'Danske koja na pet milijuna stanovnika ima 60 zastupnika, te Izraela koji na sedam milijuna stanovnika ima 100 zastupnika'. Dodatni novac dobio bi se, smatra Grubišić, i smanjivanjem županija na pet povijesnih regija koje bi trebale imati veliku autonomiju, ali i smanjivanjem općina koje ne mogu funkcionirati bez pomoći države.

Osvrnuo se pritom Grubišić i na proračunske stavke vezane uz Crkvu. 'Uvijek sam govorio bez sprege trona i oltara, no to se nije dogodilo. I sada ova navodno crvena Kukuriku koalicija da bi dobila blagoslov Crkve i da se ne bi zamjerila Crkvi, daje joj i više nego što je potrebno. Tražio sam reviziju ugovora s Vatikanom - nisam za to da se Crkva etiketira, diskriminira ili da joj se zabrani rad, ali nisam za to kada je kriza da bude privilegiranih institucija', rekao je Grubišić.

I Grubišić i Baloević osudili su privođenje mljekara, a posebno se na poljoprivredu osvrnuo Baloević. 'Kroz proračun se stječe dojam da je poljoprivreda ostala bez oca i majke i dobila maćehu. Smatram da se obje strane moraju naći i da dok god se ne dogovore, svi detalji neće biti boljitka za poljoprivredu', rekao je Baloević i kazao da je dvojac proračun ipak podržati.

Kazao je pritom da s HSS-ovim zastupnikom Damirom Bajsom žele formirati Klub zastupnika. Stoga su novinari Grubišića upitali nije li taj potez pomalo kontradiktoran s obzirom na to da je bio žestoki kritičar HDZ-ove vlade, a Bajs je bio jedan od ministara u toj Vladi.

'Za formiranje nemamo neki veliki izbor. Tu ne bi bilo miješanja programa, nego bi način nastupanja u ime kluba riješili da privredna pitanja i poljoprivredu uzme HSS, a društvena i politička pitanja preuzmemo mi. Tu nema koalicije u programu, nego samo da bi imali veću minutažu', objasnio je Grubišić

No kontradiktornost su novinari vidjeli i u nizu kritika koje je Grubišić uputio novoj vlasti te u činjenici da će, unatoč svemu, podržati proračun. 'Dilema ostaje je li ovaj proračun razvojni, konkretan, nategnut i ideološki. Ima puno razloga da bi trebalo biti protiv proračuna, ali kada se gleda situacija da su oni na vlasti i da pokušavaju nešto učiniti, doduše ne ono što smo mi mislili da treba učiniti, ali ipak želimo dati mali doprinos uz veliko 'ali'', zaključio je Grubišić.