MESIĆ ODGOVARA KRAUSU

'Nikoga se ne tiče jesam li ja bolji s ovim ili onim rabinom'

22.02.2012 u 22:43

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u večerašnjem je priopćenju reagirao na izjavu predsjednika Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjena Krausa s jučerašnje konferencije za novinare u Židovskoj općini Zagreb, istaknuvši kako ga se ne tiču odnosi dviju postojećih židovskih zajednica u Zagrebu

Predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus na jučerašnjoj konferenciji za novinare podsjetio je kako je Židovska općina Zagreb 2006. dala svoj koncept gradnje objekta na mjestu sinagoge, srušene za vrijeme NDH, no, kazao je, iako je koncept prihvaćen o gradnji bi odlučivala Vladina komisija u kojoj bi bio tek jedan član Općine. Kraus je također naveo kako je i bivši predsjednik Stjepan Mesić tada odigrao svoju ulogu, davši potporu ljudima koji su se izdvojili iz općine, tražili njezino brisanje iz evidencije vjerskih zajednica te se registrirali na protuzakonit način.

Stjepan Mesić u priopćenju, uz ostalo, navodi kako je 'smatrao i smatra da sinagogu koju je razorio ustaški režim, u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj treba obnoviti' i da je 'to njegov jedini interes u tome pitanju'.

'Odnosi dviju postojećih židovskih zajednica me se ne tiču, baš kao što se nikoga ne treba ticati jesam li ja privatno u boljim odnosima s ovim ili onim rabinom, ili sa čelnikom ove ili one židovske zajednice', navodi Mesić.