TRAKTORI NA ULICAMA

Revoltirani mljekari blokirali Slavonsku aveniju

22.02.2012 u 17:10

Bionic
Reading

Sve veće nezadovoljstvo poljoprivrednika rezultiralo je širenjem prosvjeda i zatvaranjem mnogih prometnica. Od 15.40 sati Slavonska avenija kod Čavićeve ulice zatvorena je u oba smjera. Promet se odvija obilazno. U 15.39 sati za sav promet je zatvorena cesta u mjestu Kloštar Podravski zbog prosvjeda. Promet se odvija okolno Kloštar Podravski - Dinjevac - Pitomača. Zatvorena je i cesta u mjestu Bojnikovec kod Križevaca u smjeru Vrbovca

Promet na dijelu dionice zatvoren je za sva vozila od 14.30 sati, a policija vozila usmjerava preko Gregurovca s izlaskom u Velikom Ravenu, piše 24sata. U Čakovcu su blokirali neke prometnice, može se zaključiti prema fotografijama agencije Pixsell.

Mljekari, podsjetimo, već nekoliko dana prosvjeduju na cestama diljem zemlje. Traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) napustili su nakon 15 minuta sastanak Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede, nezadovoljni što je točka o otkupnoj cijeni mlijeka stavljena kao zadnja na današnjoj sjednici Savjeta na kojem se trebalo razgovarati o zahtjevima mljekara.

Najavili su da će danas tražiti sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, naglašavajući da od svojih zahtjeva ne odustaju i nastavljaju prosvjede.

Pregovarački tim Saveza tražio je promjenu opširnog dnevnog reda i pomicanje točke o otkupnoj cijeni mlijeka, a kako to ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije htio, napustili su sjednicu Savjeta, izvijestili su nakon izlaska sa sastanka.

'Previše gori na ulici da bismo mi trošili vrijeme na simpozije', kazao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM Darko Pavičević

Ministar je, kaže, sazvao simpozij, a predstavnici Saveza nemaju vremena za to, jer treba rješavati aktualnu situaciju s otkupnom cijenom mlijeka.

Razumijemo da se problem ne može riješiti preko noći, ali tražimo da Ministarstvo kaže kada će se riješiti, a ako se to ne desi, kako je rekao Pavičević, 'mogao bi se desiti narod'.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka izvijestili su i da su danas Ministarstvu poljoprivrede službeno predali svoje zahtjeve.

Traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka, fiksiranje cijene plavog dizela te postizanje tripartitnog sporazuma između proizvođača i prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlade da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenoga prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.