KACIN

'Treba podijeliti more negdašnje zone B'

18.04.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Kad bi Slovenija i Hrvatska granicu na moru odredile prema pripadajućem kopnu koje su stekle podjelom zone B nekadašnjeg Slobodnog teritorija Trsta (STT), Sloveniji bi trebalo pripasti skoro 375 četvornih kilometara akvatorija, izjavio je u petak navečer u Kopru slovenski europarlamentarac Jelko Kacin iznoseći svoj prijedlog hrvatsko-slovenskog razgraničenja na moru

'Kopneni dio zone B imao je površinu 516 četvornih kilometara, od čega je Sloveniji pripalo 47,6 posto. Jednaki postotak Slovenija treba dobiti od akvatorija pred zonom B koji ima površinu od 786 četvornih kilometara', izjavio je Kacin na tribini u Kopru, prenose slovenski mediji.

Delimitacija na moru mora pratiti delimitaciju na kopnu, naglasio je Kacin.

Kacinov prijedlog da Hrvatska i Slovenija podijele more zone B naišao je na odobravanje nekih ključnih predstavnika Europske komisije, tvrdi ljubljansko "Delo u subotu.

Kacin je ranije izjavio da je Slovenija preko zone B imala izlaz na otvoreno more i da tako i sada mora ostati.

Kacin je nositelj liste slovenskih Liberalnih demokrata (LDS) na izborima za Europski parlament koji se održavaju 7. lipnja, a sadašnji zastupnik iz redova socijaldemokrata (SD) Aurelio Juri nedavno ga je optužio da hrvatsko-slovenske odnose bez opravdanja unosi u predizbornu kampanju.

Slobodni teritorij Trsta formiran je 1947. godine i podijeljen na zone A i B. Sedam godina kasnije sporazumom u Londonu STT je ukinut, zona A pripala je Italiji, a zona B Jugoslaviji, odnosno Sloveniji (kotar Kopar) i Hrvatskoj (kotar Buje).