AKCIJA MLADIH O ONEČIŠĆENJU ZRAKA

'Maske želimo nositi samo u vrijeme karnevala'

21.02.2012 u 17:20

Bionic
Reading

'Dok se karnevalu lagano bliži kraj te dok građani ovog kraja i njihovi politički vođe nose karnevalske maske, zagađivači našeg zavičaja jasno su nam dali do znanja da će nam uskoro trebati neke druge maske, one za zaštitu od smeća koje oni izbacuju u zrak', upozorili su danas u Rijeci predstavnici Akcije mladih

Županijski vijećnici Bojan Kurelić i Mario Alempijević poručili su, naime, da je tijekom prošlog tjedna na mjernim postajama Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, koje se nalaze u neposrednoj blizini INA rafinerije Urinj i Termoelektrane Urinj, zabilježen niz prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika. U subotu, 18. veljače, vrijednosti sumporovodika bile su, kažu, na sve četiri mjerne postaje, Kostrena Urinj, Vrh Martinšćice, Kostrena Paveki i Krasica, daleko iznad dozvoljenih, a na postaji Kostrena Urinj u jednom trenutku bile su na razini skoro tri puta većoj od dozvoljene.

Ogorčeni su što, unatoč jasnom zagađenju i velikom broju prigovora građana istočnog riječkog prigrada na nesnosan smrad, nije bilo nikakve reakcije nadležnih službi ni predstavnika lokalne samouprave.

'Jednostavno je nevjerojatna lakoća kojom INA i HEP krše Zakone i važeće propise te stavljaju u opasnost živote građana, a istovremeno tijela koja su Zakonom obvezna štititi zdravlje građana – Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ, Ministarstvo zaštite okoliša, Primorsko-goranska županija, općina Kostrena, grad Bakar i grad Rijeka – šute!', izjavio je Kurelić te dodao da ih ta šutnja, koja jasno ukazuje da postoji sprega zagađivača i nadležnih službi kako bi se zaštitio interes krupnog kapitala bez obzira na posljedice koje građani ovog kraja godinama trpe i strašne posljedice koje ovakve emisije na ljudsko zdravlje mogu dugoročno ostaviti, najviše zabrinjava.

Kurelić je podsjetio da smo tijekom prošle godine bili svjedoci potpisivanja sporazuma između bivšeg župana Zlatka Komadine i uprave INA-e. Prema njegovim riječima, to je bio samo igrokaz, koji nikoga nije obvezao na ništa. 'Samo su bacali pijesak u oči građana i izbjegavali odgovoriti na glavno pitanje koje se ovdje nameće, a to je pitanje gradnje nove Koksare na području rafinerije Urinj', rekao je.

U Akciji mladih smatraju da ostaju dvije osnovne prepreke izgradnji Koksare, iako je, tvrde, INA većinu važećih propisa koji su joj bili prepreka, u suradnji s državom, izigrala i preskočila. To su Zakon o zaštiti zraka, koji izričito zabranjuje gradnju bilo kakvih novih industrijskih postrojenja na područjima s III. kategorijom kvalitete zraka te prostorni planovi lokalne samouprave, općine Kostrena, grada Bakra te Primorsko-goranske županije, koje je potrebno promijeniti i uskladiti s potrebama izgradnje nove Koksare.

S obzirom na trenutačnu situaciju, traže hitno očitovanje od zagađivača INA-e i HEP-a te od Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, općine Kostrena i grada Bakra, kao i hitan sastanak s obnašateljem dužnosti župana PGŽ Vidojem Vujićem. Ako se ogluše, Akcija mladih spremna je, najavljuju, poduzeti mjere građanskog neposluha kako bi zaštitila interese građana te obranila Ustavom zajamčeno pravo na čist zrak.