Hrvatska ŽELE VLADI OLAKŠATI POSAO

Kosor: Predložili smo Saboru izmjene ZOR-a

Nakon prošlotjedne najave HDZ je jutros i službeno u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog izmjena Zakona o radu. Radi se o prijedlogu koji je HDZ-ova Vlada predložila još u svibnju 2010., no tada je, nakon skupljanja potpisa sindikata, cijeli prijedlog zakona povučen

Izmjene Zakona o radu koje predlaže HDZ, kazala je danas u Saboru šefica stranke Jadranka Kosor, usuglašene su sa sindikatima 2010. godine.

'U trenutku kada smo povlačili zakon usuglasili smo se oko toga kako bi izmjene trebale izgledati. To su izmjene vezane uz kolektivne ugovore i trajanje kolektivnih ugovora s glavnom idejom da kolektivni ugovor ne može biti jednako vrijedan kada BDP raste ili pada i u tom smislu smo mislili olakšati mogućnost izmjene kolektivnih ugovora, osobito vezano uz njihovo produljeno djelovanje. To je minimum od minimuma izmjena ZOR-a i vidjet ćemo što će se Vlada na kraju dogovoriti', rekla je Kosor.

Naime, premijer Milanović jučer je tijekom rasprave kazao da se ZOR neće mijenjati, osim možda u dijelu vezanom uz produljeno trajanje kolektivnih ugovora.

'Danas ponovno vidimo da iz reda neoliberalnih političara i ekonomista dolaze zahtjevi da se mijenja Zakon o radu. Mi to nismo najavili u izbornom programu i u ovom trenutku o tome ne razmišljamo i ne želimo o tome razmišljati. Postoje neke odredbe koje nisu najracionalnije i toga su svjesni i sindikati. Kada govorimo o Zakonu o radu, recite što smo rekli mijenjati? Po mom uvjerenju, nećemo ništa mijenjati, možda produljenu primjenu kolektivnih ugovora', rekao je jučer tijekom rasprave Milanović.

Nešto više decidiran bio je jutros na Hrvatskom radiju ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

'Kada govorimo o promjenama ZOR-a, mijenjat će se članak 262. koji se odnosi na produljeno djelovanje Kolektivnog ugovora. Već sutra imamo prvi konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima na kojem ćemo o tome razgovarati. Druge izmjene ZOR-a trenutačno ne planiramo', rekao je Mrsić.

Iako konačne izmjene ZOR-a neće biti poznate do dogovora sindikata i Vlade, kakve izmjene predlaže HDZ - možete pogledati ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još