ELEMENTARNA NEPOGODA

Tri milijuna kuna štete od snijega i leda u Vrgorcu

21.02.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Vrgorac traži proglašenje elementarne nepogode zbog štete koju je prouzročio snijeg. Samo na stambenim i gospodarskim objektima do sada je utvrđena šteta veća od tri milijuna kuna

U Vrgorcu je palo nekoliko krovova na stambenim kućama, na jednoj kući odvalio se kompletan zid, u selima Vina, Veliki Prolog, Dusina, Stilja, Orah, Rašćane, Kozica pod težinom snijega popadali su krovovi na 30 kuća, a još više ih je s manjim oštećenjima.

Na Domu zdravlja u Vrgorcu popustio je krov te je voda procurila u ginekološkoj i stomatološkim ordinacijama.

Najveću štetu pretrpjela je tvrtka Jematva, kojoj se urušio kompletan krov na skladištu od 1.000 četvornih metara, u kojemu je bio sjemenski krumpir, spreman za ovogodišnju sadnju. Po riječima vlasnika Ivice Mihaljevića, sav sjemenski materijal je propao, jer je promrzao pod snijegom i ledom.

U selu Orah stradale su voćke i desetak velikih plastenika s blitvom i zimskom salatom koji nisu izdržali pod težinom snijega koji je u jednoj noći velikom količinom iznenadio ratare i nisu uspjeli spasiti većinu plastenika u polju Rastok.

Za sada se ne zna kako će se ovogodišnji snijeg i led odraziti na ovogodišnji urod jagoda, ali vinogradari strahuju od poplava koje bi mogle uslijediti nakon otapanja snijega i kiše koja pada već dva dana.