Hrvatska TEŠKI PET MILIJARDI KUNA

Oporba predložila stotinjak amandmana na proračun

Jutros je istekao rok u kojem su saborski zastupnici i klubovi zastupnika mogli podnijeti amandmane na proračun, o kojima bi se trebalo glasati već u petak. Vlada, sukladno zakonu, ima tri dana za odlučivanje o amandmanima, a već se zna da će ih na drugu stranu Markovog trga biti upućeno stotinjak

'Mi smo se dogovorili da nekoliko ključnih amandmana podnesemo u ime kluba, prije svega vezano uz kamate. Osamsto milijuna nedostaje na pozicijama za kamate pa smo smatrali da treba upozoriti Vladu i pronašli smo sredstva. Isto tako i za poljoprivredu milijardu i to s pozicija samoga ministarstva, tako da to ne bi značilo povećanje deficita. Isto tako 80 milijuna za razminiranje i za izgradnju Pelješkog mosta. Ukupna težina amandmana koje je predložio klub HDZ-a je 2,2 milijarde kuna, ali s pozicija postojećeg proračuna, bez povećanja deficita. Uz to je dogovoreno da zastupnici podnesu i pojedinačne amandmane ovisno o tome iz koje izborne jedinice dolaze', potvrdila je u Saboru predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

O točnoj brojci amandmana Kosor nije mogla govoriti, jer još nisu pobrojali pojedinačne amandmane zastupnika.

Zbrajanje je lakše išlo HDSSB-u, čiji je predsjednik Kluba zastupnika Dinko Burić potvrdio da će ta stranka predložiti 41 amandman. 'Imali smo pripremljenih još 44, ali imajući razumijevanja kakva je situacija, išli smo na one koji su najpotrebniji. Ukupna težina amandmana je milijardu i 896 milijuna, od toga je najveći dio amandmana koji su usmjereni na poljoprivredu. Predlažemo da se skine sa svih stavki. Naime, ako postoji dobra volja, ta sredstva se mogu naći. Ne tražimo povećanje proračuna i znamo da se mora štedjeti, ali se to može naći', prokomentirao je Burić.

HDSSB-ovcima je neprihvatljivo da se u smanjenju rashoda od 3,4 milijarde kuna, 40,6 posto odnosi na smanjenje rashoda u poljoprivredi. 'Ako su se smanjili ukupni rashodi, onda se moglo smanjiti po svakom ministarstvu jednako', rekao je Burić.

Što se pak tiče Hrvatskih laburista, oni su već jučer u raspravi o proračunu najavili da neće podnositi amandmane, jer im je jasno da ih Vlada neće prihvatiti.

Laburisti su najavili i da neće podržati proračun, a u HDSSB-u svoju podršku uvjetovali su prihvaćanjem njihovih amandmana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još