POKOLJ U KISTANJAMA

Stoku zaklali podivljali psi, a ne vukovi

17.04.2009 u 20:34

Bionic
Reading

Državni zavod za zaštitu prirode objavio je danas da je očevidom i vještačenjem ovaca, koje su polovicom travnja ubijene i ranjene u kistanjskoj općini, utvrđeno kako su stoku napali podivljali psi koji lutaju tim područjem, a ne vukovi, kako se nagađalo

ZAGREB - Vještačenje i očevid u dva zadnja slučaja, polovicom travnja, obavio je ovlašteni vještak Ministarstva kulture u nazočnosti policije. Na temelju očevida i izjava mještana o tim i prijašnjim napadima u početku travnja utvrđeno je da su stada napala dva čopora pasa.

Vlasnicima je nanesena velika šteta, koje se ne nadoknađuju, pa su za stočare gubitak. Stoga se povećava njihova ljutnja na vukove, ističe spomenuti zavod i upozorava da lokalna uprava, zadužena za organiziranje i financiranje veterinarsko-sanitarnih mjera, dosad nije uspjela riješiti taj problem.

Čopor, u kojem su četiri psa lutalice, napao je u zaseoku Macurama 11. travnja stado od 60 ovaca. Psi su se provukli ispod ograde, ubili 22 i ranili 13 ovaca. Sutradan su napali stado drugog vlasnika, koje je bilo u suhozidu visoku 2,2 metra. Tada su zaklali 14 ovaca i petero janjadi te ranili 11 ovaca i desetero janjadi.

Desetak dana prije drugi čopor pasa lutalica napao je stado usred dana, kad ih je vlasnik nakratko ostavio same za vrijeme ručka. Ubili su devet i ranili sedam ovaca.

Za napad pasa znakovito je da strada veći broj grla, a po cijelom tijelu žrtve nalaze se višestruki, nasumični ugrizi i manje poderotine, a ako se i nađu ubodi očnjaka, njihov razmak ne odgovara razmaku očnjaka u vukova. Također, ugrizi po vratu netipični su za vuka.

U priopćenju se ističe kako psi lutalice mogu napasti ljude i prenositi zarazne bolesti. Kaže se kako su napadi pasa lutalica na stoku rijetkost i događaju se uglavnom u Dalmaciji. Od 2002. do 2006. zabilježeno ih je 15-ak.