SUĐENJE ZA ZLOČIN U LOVASU

Tko je civile natjerao u minsko polje?

20.02.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. godine nastavljeno je u ponedjeljak ponovnim izjašnjavanjem o optužnici optuženih Ljubana Devetaka, Milana Devčića, Radisava Josipovića i Aleksandra Nikolaidisa

Unatoč tome što su se u drugoj polovici siječnja svi optuženi ponovno izjašnjavali o optužnici, jer je ona potkraj prosinca 2011. izmijenjena i dopunjena, Devetak, Devčić, Josipović i Nikolaidis u ponedjeljak su se morali ponovno izjasniti jer prema novom zakonu o kaznenom postupku, koji je stupio na snagu 15. siječnja, njihovi odvjetnici nisu ispunjavali uvjet od najmanje pet godina odvjetničke prakse.

Sva četvorica u ponedjeljak su odbacila navode iz optužnice te ustvrdila kako nisu krivi, što su, kao i ostali optuženi, već učinili prošlog mjeseca, a u daljem tijeku suđenja očekuje se nastavak ispitivanja svjedoka.

U novoj optužnici nema velikih razlika u odnosu na prethodnu, već su uglavnom,na temelju dosadašnjih izjava svjedoka, detaljnije objašnjene okolnosti i neka od počinjenih kaznenih djela.

Suđenje je počelo 17. travnja 2008. nakon što je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.