DRAMA U JOKERU

Kerumovi radnici provalili u Turbo limač!

20.02.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Sindikat radnika trgovine krajem prošlog tjedna i službeno je podnio zahtjev za stečajem tvrtke Adria design, službenim vlasnikom lanca trgovina Turbo limač, a već u nedjelju navečer prava drama odvijala se u jednoj od njenih najvećih trgovina, na drugom katu splitskog trgovačkog centra Joker. Radnici centra u vlasništvu splitskog gradonačelnika Željka Keruma oko 20 sati provalili su u prostor i na njemu promijenili bravu

Upravo u Jokeru su gotovo tri tjedna trajala danonoćna dežurstva 13 radnika i radnica Turbo limača, koji su nastojali sačuvati preostalu robu vrijednu oko 400 tisuća kuna te utjerati svoje tri neisplaćene plaće i otpremnine. Od ovog vikenda službeno su poslani na godišnji odmor, a Kerumovi ljudi iskoristili su situaciju i zauzeli prostor prije nego što je stečaj službeno proglašen.

Da su čekali još koji dan, situacija bi se vjerojatno zakomplicirala, jer će svi poslovni prostori Turbo limača vjerojatno biti blokirani do okončanja stečaja. A to znači da se ni onaj u Splitu neće moći iznajmiti, što gazdi sigurno ne bi bilo drago...

U Joker je u nedjelju navečer pozvana i policija koja je na licu mjesta obaviještena da se bio 'aktivirao protupožarni alarm', pa je voditelj održavanja Siniša Vuksan hitno došao, razbio bravu i uništio alarm. Požara, naravno, nije bilo, a lažna uzbuna završila je tako što se novi ključ Turbo limača našao u Vuksanovom džepu. Situacija je sada znatno drugačija: Joker drži robu vrijednu 400 tisuća kuna pa će ona umjesto u stečajnoj masi vjerojatno poslužiti za podmirenje Kerumovih potraživanja. Radnicima će ostati malo ili ništa.

U splitskoj policiji potvrdili su nam da su u nedjelju navečer intervenirali, no mogli su tek sastaviti zapisnik onoga što su pronašli. Ukoliko se prava istraga doista pokrene, bit će zanimljivo vidjeti njene rezultate: Joker je, naime, detaljno pokriven nadzornim kamerama pa neće biti teško utvrditi da se lažno oglasio alarm koji je do ove nedjelje besprijekorno funkcionirao. Tu je i zaštitarska služba koja ima obavezu svakih dvadeset minuta obići sve trgovine, no ni njima ništa neobično nije upalo u oko.

Šefica Kerumovog trgovačkog centra Danijela Špalj ignorirala je pozive novinara, dok smo se s voditeljem održavanja Vuksanom čuli tek nakratko - obećao se javiti pa potom netragom nestao.

Lanac trgovina Turbo limač propao je nakon što ga je prije godinu i pol bivši vlasnik Goranko Fižulić prodao srpskom poduzetniku Slobodanu Vučičeviću koji se požalio da ga je Fižulić potom uništio traženjem neosnovanih ovrha i višestrukim naplatama nepostojećih usluga. Stvar je kulminirala blokadom računa prije tri mjeseca, a zahtjev za stečajem pokrenuo je sindikat u nadi da će radnici uspjeti spasiti barem dio svojih potraživanja.