PRILAGODBA U TIJEKU

Uskoro jedinstveni broj 194 za hitnu pomoć

20.02.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Hitnu pomoć građani će ubuduće moći nazvati na 194 i na tom će broju moći izravno dobiti liječnika Hitne pomoći i brzu intervenciju ako je ona potrebna, no dok traje jednogodišnja tehnička prilagodba hitnu će se pomoć moći zatražiti i na stari broj 94, a to će potrajati do ožujka iduće godine, nakon čega će se na tom broju, do 2014. godine, moći čuti automatska poruka o promjeni broja u 194, piše Vjesnik

Trenutna situacija je takva da, trebate li intervenciju Hitne pomoći, možete je dobiti na čak tri broja: 112, 94 i 194. Međutim, svaki se put najprije javlja operater 112, koji potom preusmjerava poziv hitnoj službi, što traje nekoliko sekundi, ali može potrajati i nekoliko minuta, dok operater shvati što, najčešće uzbuđen pozivač, uistinu treba - hitnu, vatrogasce ili policiju. Ujedno je to i razlog zbog kojeg su djelatnici hitnih medicinskih pomoći tražili da se za njih uvede jedinstveni broj dispečerskog središta centra hitne pomoći, 194, uz koji dežura medicinski djelatnik koji zna procijeniti razinu hitnosti, pozvati najbližu mobilnu ekipu, ali i dati savjet o tome kako pomoći unesrećenom dok ne dođu kola s liječnikom i medicinskom sestrom ili tehničarom.

Zasad se samo u Zagrebu može nazvati stari broj, 94, i izravno dobiti hitnu pomoć bez posredovanja 112, a od 1. ožujka i 194. Zagrebačka je uprava prva, početkom godine, iskoristila mogućnost zatražiti uvođenje troznamenkastog broja 194, kazala je Vjesniku dr. Slobodanka Keleuva, ravnateljica zagrebačke Ustanove za hitnu medicinsku pomoć, pozivajući se na gubitak dragocjenog vremena u prebacivanju poziva Hitnoj. Podsjetila je da je 112 uveden bez konzultacije s pružateljima hitne pomoći kojima je jedno od važnih načela brz protok informacija, a u spašavanju života ponekad su presudne i sekunde.

Od početka studenog prošle godine i policiju se izravno zove na broj 192, kao i Hrvatski autoklub na 1987.

Broj 92 od 1. studenoga više nije u funkciji, a govorna pošta obavještava pozivatelje o promjeni, što će trajati do početka 2013. godine.

Do 3. prosinca ove godine istodobno se koriste vatrogasni brojevi 93 i 193.






Kad će ostala područja Hrvatske zatražiti 'dobri stari' 94, ovisi o tome kad će to lokalne samouprave zatražiti od mjerodavnih, ali će svi postupno prijeći na 194, a jedinstveni 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje ostaje za slučajeve elementarnih nepogoda, ekoloških i drugih nesreća, ali i za hitne medicinske slučajeve za strance, turiste, koji - dok su u Hrvatskoj - traže pomoć i u čijim zemljama također funkcionira taj broj za uzbunjivanje.

Do prijelaza na novi broj, 194, hitnu se pomoć može zatražiti i na stari, 94, a to će potrajati do ožujka iduće godine, nakon čega će se na tom broju, do 2014. godine, moći čuti automatska poruka o promjeni broja u 194. Dok traje tehnička prilagodba, s novim brojem 194 teškoća privremeno mogu imati korisnici Metroneta i Optima telekoma, navodi Vjesnik.