MINISTAR JAKOVINA

'Postignut je velik napredak, ali je puno dezinformacija'

19.02.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je danas da je prošle srijede postignut veliki napredak na sastanku Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, ali da je na terenu puno dezinformacija koje plasira manji broj nezadovoljnih, koji i blokiraju prometnice

"U prošlu srijedu smo definirali vrlo važne zaključke. Jedan od najvažnijih je da će sve proizvedene količine mlijeka u Republici Hrvatskoj biti otkupljene od mljekarske industrije i, drugi, da predstavnici mljekarske industrije sjedaju s udrugama proizvođača mlijeka i dogovaraju novi model izračuna cijena. Na terenu se plasira da je cijena 2,30 kuna, da je isključivo tržna, da je mljekare same određuju, što je neistina, zato što su predstavnici mljekarske industrije pristali i već započeli s nekim udrugama pregovore", rekao je ministar poljoprivrede Jakovina novinarima danas u Sibinju, gdje je nazočio obilježavanju 77. obljetnice Sibinjskih žrtava.

"S tim zaključcima su na tom sastanku bili suglasni većina udruga proizvođača i predstavnici poljoprivredne komore. Jedan manji broj nezadovoljnih, kojima je u interesu radikalizacija političke situacije u zemlji su protiv toga i oni su započeli i nastavili s blokadama prometnica i s izazivanjem kaosa odnosno plasiranjem dezinformacija", rekao je. "Žalosti me što je i Poljoprivredna komora, iako je njihov predstavnik bio na sastanku i odglasao te zaključke, nakon tri dana očito promijenila mišljenje", kazao je ministar poljoprivrede.

"Pritisci i takav način komunikacije nije nešto što ću im ja kao ministar ni kao Ministarstvo poljoprivrede ali ni Vlada Republike Hrvatske tolerirati i na taj način razgovarati", poručio je.

Na upit znači li to da se neće s prosvjednicima sastati dok su traktori na cesti, ministar je rekao da je s pitanje s kime se sastati.

"Pitanje legitimnosti je s kim se sastati, s dva, tri ili pet predstavnika udruga koji su nezadovoljni, a u isto vrijeme od niza predstavnika udruga proizvođača mlijeka dobivamo informacije, mejlove, dopise, da oni nisu za radikalizaciju, nisu za cestu, nisu za blokade, nego su za argumentirani dogovor i postizanje dogovora oko novog modela cijena otkupnog mlijeka. Neki od njih su već i započeli dogovore i razgovore s predstavnicima mljekarske industrije. Imamo niz poziva i nezadovoljnih, očajnih mljekara, koji prošli tjedan dva, tri dana nisu mogli predati svoje mlijeko - zbog čega? Zbog dijela ili šačice nezadovoljnih predstavnika udruga kojima su svjetla reflektora i mogućnost medijske osobne prezentacije, nekih osobnih i, nažalost, političkih ciljeva. U prikrivenom dijelu i politički je motiviran dobrim djelom ovaj prosvjed", kazao je ministar.

Na pitanje novinara misli li iz HSS, Jakovina je rekao kako neće reći da je to samo iz HSS-a. "Ali oni koji nisu ostvarili svoj politički cilj na izborima 4. prosinca, koji su doživjeli debakl na izborima i koji nisu u mogućnosti artikulirati i voditi kvalitetnu politiku i agrara i cijele zemlje misle da će na ovaj način pritiscima postići rezultat. Ne, zato što ova Vlada neće na taj način neargumentirano razgovarati, nećemo podleći pritiscima", kazao je.

Napomenuo je i da nije riječ o pregovorima s nezadovoljnim proizvođačima, nego o dijalogu kako riješiti i probleme. Problemi su se nagomilali zadnjih desetak godina, rekao je i nabrojao legalizaciju objekata na poljoprivrednim gospodarstvima, korištenje poljoprivrednog zemljišta, reprogram kredita, smanjenje troškova imputa u proizvodnji, raspodjelu i kontrolu sredstava poticaja. "To su sve otvorena pitanja koja mi želimo na stručnim savjetima raspraviti u argumentiranom dijalogom s poljoprivrednim proizvođačima," kazao je Jakovina.