ZARADIO KAZNENU PRIJAVU

Riječanin zatražio povrat 10 milijardi kuna poreza

19.02.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Riječki poduzetnik Toni Bauk pokušao je od Porezne uprave izvući 10 milijardi kuna na ime povrata poreza. Od kaznene prijave nije ga spasila ni Zajednica preventivne pravne zaštite u kojoj aktivno djeluje

Bauk je prošle godine riječkom područnom uredu Porezne uprave u dva navrata poslao dva enormno visoka računa na temelju kojih je tražio povrat pretporeza, piše Večernji list.

Ovaj se riječki investitor tereti za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i četiri kaznena djela krivotvorenja službene isprave. Za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti prijavljena je Baukova tvrtka TD Internus.

Bauk je lani u travnju, kao jedini član uprave TD Infernusa, uime tvrtke 'složio' račun od 516 milijuna kuna koji je potom izdao vlastitom obrtu za poslovanje nekretninama Toro, za nedefinirane 'know-how' konzultantske usluge.

Po istome je modelu Bauk izdao račun i u listopadu prošle godine, ali se ovoga puta očito ohrabrio, pa je tako sastavio račun od 51 milijardu kuna i tako u dva navrata pokušao ishoditi povrat iskazanog pretporeza za sebe kao vlasnika obrta Toro.

Bauk se htio i dodatno osigurati, pa je, uz prijave za povrat pretporeza, kao vlasnik obrta Toro tvrtki TD Infernus, čiji je direktor, ispostavio račune za spomenute konzultantske usluge, a potom je potpisao i prijedlog višestruke kompenzacije. Tim potpisom u oba se navrata između tvrtke TD Infernus i obrta Toro zatvaraju međusobna potraživanja i anuliraju njihovi učinci, no Bauku se ipak dogodio previd, nije predočio dokaze da su spomenute usluge zaista obavljene

Zanimljivo je da pritom nije pomislio da će tako vrtoglavi iznosi privući pozornost poreznika. Još je zanimljivije da Bauk djeluje u Zajednici preventivne pravne zaštite, a svojedobno se i politički angažirao, pa se 2003. godine na izborima za Hrvatski sabor našao na listi Alijanse za pravnu državu. Riječkoj je javnosti poznat i kao investitor pametne zgrade na Drenovi, no prilikom njezina predstavljanja nije želio otkriti cijenu četvornog metra u tom objektu.