HRVATSKI ANTIFAŠISTI

'Sabor ne bi smio biti pokrovitelj obilježavanja Bleiburga'

18.02.2012 u 21:07

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske zahtijevaju da Sabor ne financira obilježavanje Bleiburga te da se ne ukida državni praznik 22. lipnja, Dan antifašizma u Hrvatskoj

Član Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Ivan Fumić, najavio je da će izvršni odbor te institucije predložiti Hrvatskom saboru prestanak pokroviteljstva nad komemorativnim svečanostima kojima se svake godine obilježavaju žrtve Bleiburga. Također će zahtijevati da se ne ukida državni praznik 22. lipnja, Dan antifašizma u Hrvatskoj. Takav su prijedlog podržali sudionici izborne i izvještajne skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Petrinje.

Po ostvarenom programu, organizaciji i brojnosti, rečeno je na skupštini, petrinjska se udruga ubraja među najbolje u cijeloj Hrvatskoj. Zbog takvih rezultata, ponovno su za predsjednicu i tajnicu izabrane Zrinka Ćorić i Višnja Trklja. Aktivnosti Petrinjaca pohvalili su i gosti iz srodnih udruga Požege, Novske, Garešnice i Siska, dožupan Andrija Rudić i drugi. Veteran NOB-a Adam Dupalo predložio je da Predsjedništvo SABAH-a za takvu aktivnost pohvali petrinjsku udrugu.

Predsjednik Saveza Ratko Maričić ocijenio je kako su dolaskom nove vlasti zapuhali povoljniji vjetrovi za antifašiste iz Drugog svjetskog rata.

'Sve je manje boraca NOB-a, lani je umro 2001, pa ih sada još 11.988 prima boračku mirovinu. Treba odgajati i okupljati mlade, koji će nastaviti pronositi ideje antifašizma', rekao je Maričić.