IPAK HLADNA JUTRA

Stiže nam prvi dah proljeća!

17.02.2012 u 10:02

Bionic
Reading

U narednim danima bit će sve toplije pa će nam dnevne temperature donijeti prve najave ranog proljeća, no hladna jutra i dalje će nas podsjećati da zima još uvijek nije prošla. Pravog snijega više neće biti, a kratkotrajno pogoršanje vremena s nešto snijega i susnježice očekuje se samo u ponedjeljak, nakon čega će ponovno biti toplije i sunčanije, najavljuju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti Hrvatske biti suho i pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od -10 do -5°C, a najviša dnevna između 2 i 7 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano i suho. U noći će puhati slaba bura, dok se danju očekuje tiho ili slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 5°C. Najviše dnevne kretat će se od 8 do 15°C.

U nedjelju će u Gorskom kotaru biti oblačno, povremeno sa slabom kišom ili susnježicom. U Lici se očekuje porast naoblake, a krajem dana i malo kiše. Središnja i istočna Hrvatska još će veći dio nedjelje imati djelomično sunčano vrijeme uz više oblaka krajem dana, kad je i na sjeverozapadu moguća slaba kiša. Vjetar će biti umjeren i jak jugozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od -3 do 3°C, a najviša dnevna između 5 i 10°C, u Gorskom kotaru malo niža.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano sa sve više oblaka prema kraju dana. Kiša će prvo početi na sjevernom Jadranu, a navečer je moguća i u Dalmaciji. Zapuhat će umjereno jugo, na moru su mogući pojačani udari, a na sjevernom Jadranu jugozapadnjak. Jutro će biti još malo toplije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 9 do 15°C.

U noći na ponedjeljak ciklona Jolanda proširit će se na cijelu Hrvatsku. U unutrašnjosti će biti kiše i snijega, ali ne u velikim količinama. Na Jadranu će padati kiša. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak pa će temperatura u unutrašnjosti cijeli dan biti između 0 i 5°C. Na Jadranu će se ona kretati od 5°C na sjeveru do 12°C na jugu.

Od utorka ponovno slijedi stabilizacija uz više sunčanog vremena. U unutrašnjosti će biti više jutarnjih mrazova, dok će dnevne temperature biti između 3 i 8°C. Na Jadranu će u utorak i srijedu biti pretežno sunčano uz umjerenu buru i tramontanu. Jutarnje temperature kretat će se od 0 do 6°C, a najviše dnevne od 9 do 14°C.

Ove više temperature mogle bi biti uvod u rano proljeće. Karnevalske aktivnosti koje se odvijaju ovih dana i inače tjeraju zimu, a čini se da bi ove godine mogle imati željeni učinak, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

17. veljače 1938. na Risnjaku je izmjeren snijeg debljine 448 cm.

18. veljače 1885. u Sarajevu je rođen hrvatski klimatolog Josip Goldberg.