Hrvatska NA FARMU UMJESTO U DUĆAN

Mljekari će pozvati građane da kupuju mlijeko od njih

Mljekari iz Karlovačke županije jučer su blokirali ulaz u prostore karlovačke mljekare KIM. Pred ulazom u KIM parkiralo se dvadesetak traktora, a ogorčeni proizvođači su razlijevali mlijeko koje nitko ne želi preuzeti

'Ne mogu vjerovati da ova mljekara, iz koje su nas samo prije nekoliko godina nagovarali da se vratimo pod njihovo okrilje, danas ne želi preuzeti naše mlijeko. Većina nas ovdje već četiri ili pet dana baca 400, 500, 800 ili čak više mlijeka svakog dana. A upravo smo mi najzaslužniji što je mljekara danas ovdje. Mi smo ju podigli iz pepela, preživjeli tri mjeseca neplaćanja, privatizaciju po modelu Miroslava Kutle i danas nam se dogodi nešto ovakvo.'

'To je strašno', rekao je Matija Bridić, istaknuti poljoprivrednik čija je krava bila i pobjednica stočarske izložbe Karlovačke županije. Većina ostalih prosvjednika bila je ogorčena neotkupom koji su iz tvrtke pravdali prosvjedima, iako pogoni sve do jučer uopće nisu bili blokirani.

'Mene je službeno nazvao referent iz KIM-a i rekao mi da do daljnjeg moje mlijeko neće preuzimati jer je mljekara blokirana. Istovremeno, dok sam razgovarao s njim, na autocesti sam gledao Dukatove cisterne koje iz Zagreba prema Karlovcu prevoze mlijeko. Kad sam mu to spomenuo vikao je na mene i bio neugodan. Istovremeno sam već danima prisiljen prolijevati 800 litara mlijeka', ispričao je Branko Belanek.

Među prosvjednicima se pojavila ideja o javnom pozivu svim građanima da prestanu kupovati mlijeko s polica trgovina i počnu dolaziti na njihove farme. Prema zakonskim odredbama, svako gospodarstvo ima pravo na kućnom pragu prodati 12.000 litara mlijeka godišnje.

Potporu prosvjednicima pružili su i ovdašnji saborski zastupnici SDP-a Damir Mateljan i Josip Benčić.

'Ovo nisu prosvjedi protiv vlade nego protiv KIM-a, Dukata ili neke druge mljekare. Oni su legitimni baš kao i svi prosvjedi koje, primjerice, organizira sindikat, jer im mljekare žele smanjiti cijene. Mljekare manipuliraju prosvjedima i ne žele otkupiti mlijeko, iako im sve dosad pogoni nisu bili blokirani. Na taj način uništit će se najkvalitetniji dio poljoprivrede Karlovačeke županije', rekao je Mateljan.

'Mislim kako Dukat iskorištava monopolistički položaj na tržištu, a istovremeno uvozi mlijeko iz inozemstva', smatra Benčić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još