PROLIVENO 1000 LITARA

Mlijeko završilo u kanalizaciji umjesto u pučkoj kuhinji

16.02.2012 u 15:03

Bionic
Reading

'Ovo je samo simboličan čin kojim želimo pokazati da nećemo odustati od svojih zahtjeva i ponavljat ćemo ih svaki dan. Ovdje je tisuću litara, a uskoro stiže i cisterna s još dvije tisuće litara', poručio je Nikola Andrić u ime prosvjednika ispred bjelovarske Sirele, dok je iz spremnika u kanalizaciju odlazilo tisuću litara prvoklasnog mlijeka s farme Mladena Šolčića koji se, iako mlijeko predaje Vindiji, solidarizirao s kooperantima Dukata

'Blokirat ćemo sve mljekare zato što su nam u dogovoru s Ministarstvom zabili nož u leđa i zato što nam na svaku litru mlijeka hoće uzeti kunu, a to je na 600 milijuna litara mlijeka 600 milijuna kuna. E, neće im to proći', poručio je Andrić, dodajući da su njihovi zahtjevi vrlo jednostavni te da traže da sve do ulaska u EU ostane kako je dosad bilo.

Ogorčeni farmeri, kažu, mlijeko bi radije podijelili pučkim kuhinjama, Caritasu i domovima za stare i nemoćne, no država je, tvrde, propisala da to ne može proći bez laboratorijskog nalaza i zato će mlijeko završiti u kanalizaciji, što je sramotno i tužno. Nezadovoljni farmeri još su u srijedu navečer, nakon što su propali pregovori u Ministarstvu, potpuno blokirali ulaz u bjelovarsku tvornicu i više nijedno vozilo ne puštaju ni unutra ni van.

Organizirali su se i osigurali si hranu, piće i grijanje te po svemu sudeći prostor ispred Sirele neće lako napustiti. Što se pak prometa tiče, on se i dalje odvija otežano, samo jednim kolničkim trakom, dok je onaj drugi blokiran sa stotinjak parkiranih traktora.