Hrvatska 'BEZ SOCIJALNE DRAME'

Čačić: Zakon o radu moramo hitno mijenjati!

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade pohvalio se viješću da je bonitetna agencija Fitch očuvala kreditni rejting Hrvatske, ali naglasio da ipak nemamo zašto biti zadovoljni 'jer je Hrvatska još uvijek u defanzivnoj poziciji'. Sudeći prema riječima prvog potpredsjednika Radimira Čačića, u ofenzivu možemo ući izmjenom Zakona o radu

'Jedna od tri vodeće rejting agencije u svijetu očuvala je hrvatski rejting, ali još uvijek smo u defanzivnoj poziciji i nemamo zašto biti zadovoljni. Ovo je samo trenutak za predah i regrupiranje. Mi moramo prijeći u aktivnu poziciju', upozorio je premijer Zoran Milanović.

Premda se dugo iz Vlade poručivalo da se Zakon o radu neće mijenjati, Milanovićev prvi potpredsjednik, HNS-ov Radimir Čačić, uoči sjednice Vlade rekao je: 'Sasvim sigurno je potrebno mijenjanje Zakona o radu u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je ona apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv.'

Čačić je, naime, danas prvi put najavio izmjene ZOR-a, no ističe da te izmjene 'ne bi smjele dovesti ni do kakve socijalne drame niti zadiranja u prava radnika'. 'Mora se poštivati gospodarska situacija i kolektivni ugovori o tome moraju voditi računa', pojasnio je Čačić.

'To vi ne možete objasniti ni MMF-u, ni Fitchu, ni ikome, ali mislim da o tome postoji konsenzus sa sindikatima. Svi smo svjesni da to jednostavno ne može ovako. Moramo mijenjati ZOR ako se ova zemlja misli pogledati u ogledalo i reći što treba', kaže Čačić i naglašava da zakon treba izmijeniti što prije. 

Govoreći o procjeni agencije Fitch, Čačić je uvjeren da je ta agencija po prvi puta izrijekom rekla da je smjer kojim Vlada ide dobar i da su mjere u štednji dobar pokazatelj. 'Kad ja govorim da je nešto dobro, možete u to sumnjati. Kad to kažu ministar Linić ili predsjednik Vlade, možete u to sumnjati i trebate, ali kada to kaže agencija Fitch - vjerujte mi, to nije pod našim utjecajem', tvrdi Čačić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još