Hrvatska PRORAČUN PROŠAO I ODBOR ZA FINANCIJE

'Porezna opterećenja sele iz gospodarstva u potrošnju'

Vladin prijedlog proračuna podržao je većinom glasova, a uz protivljenje troje HDZ-ovaca i Nevenke Bečić, saborski Odbor za financije i državni proračun, pa će pred saborske zastupnike idućega tjedna stići plan o prikupljanju 108,95 milijardi kuna prihoda, odnosno trošenju 118,84 milijardi kuna

‘Osnovni cilj prihodovne strane proračuna jest izmjena porezne politike po kojoj će se porezna opterećenja s gospodarstva preseliti u potrošnju, a opterećenje krize smanjiti prema socijalno najosjetljivijima. To je borba za razvoj i za državne investicije’, rekao je, predstavljajući proračun, ministar financija Slavko Linić.

Vlada Zorana Milanovića, po Linićevim riječima, očekuje investicijski zaokret koji bi osigurao osam milijardi kuna u proračunu te gospodarski rast od 0,8 posto tijekom godine.

Potvrdio je i kako će se ‘bitka za gospodarstvo i radna mjesta’ voditi i na rashodovnoj strani proračuna, pohvalivši se nominalnim smanjenjem od 3,4 milijarde kuna.

‘Te se uštede, među ostalim, namjerava postići i smanjenjem za 1,95 milijardi kuna na stavkama za prekovremeni rad i naknade za ugovore o djelu te dodatke za plaće u javnom sektoru’, najavio je ministar Linić.

Vladin prijedlog proračuna kritizirali su HDZ-ovi predstavnici u Odboru za financije, pa je Ivan Šuker, primjerice, upozorio kako ‘ni na jednoj poziciji u proračunu nisu planirana ni sredstva za božićnice ni za regres’.

Po mišljenju Martine Dalić, predloženi proračun neće biti dovoljno snažan kako bi potaknuo privatne investicije i osobnu potrošnju. ‘Ne dijelim ni očekivanja Vlade da će snažnim intervencijama u porezni sustav osigurati smanjenje deficita. Mjere za smanjenje deficita ipak bi trebale biti vjerodostojnije’, upozorila je Dalić.

SDP-ovac Ivo Jelušić podsjetio je na vrijeme kad je aktualna vladajuća većina bila u oporbi, pa je upozoravala na prevelike troškove, rashode i deficit. ‘Na to se nitko nije obazirao, a sad se kolege iz HDZ-a slažu s takvim našim tvrdnjama, pa sam optimist kad je realizacija proračuna u pitanju’, ocijenio je Jelušić.

Ukazao je i kako se počelo sa smanjivanjem rashoda i deficita, čega ‘dosada nije bilo’, te izrazio nadu da se ‘konačno krenulo pravim putem’.

Optimističan je, prije glasanja, bio i HNS-ovac Srđan Gjurković, inače predsjednik Odbora za financije, pozdravljajući ocjenu kreditne agencije Fitch koja je Hrvatskoj zadržala kreditni rejting na istoj razini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još