Hrvatska LINIĆ O KREDITNOM REJTINGU

Fitch nas je zastrašio, ali su i prepoznali odgovornost

I ministar financija Slavko Linić s olakšanjem je dočekao poruke agencije Fitch o tome da kreditni rejting Hrvatske za sada neće smanjivati, nego će Vladi dati rok od dva mjeseca da počne provoditi svoje planove u djelo

‘Prve poruke o fiskalnoj odgovornosti nove Vlade dale su nam još dva mjeseca kako bi Fitch dobio i dodatne odgovore. Za nas je to više nego pohvalno i dobro’, ocijenio je ministar Slavko Linić.

Agencija Fitch je Hrvatskoj prenijela ‘pomiješane osjećaje’ - uz podržavanje rezanja proračunskih rashoda za 3,4 milijarde kuna, očekuju i promjene u Zakonu o radu, odnosno fleksibilizaciju tržišta rada. Upravo to će im biti ključni parametri kad budu ocjenjivali kreditni rejting Hrvatske u ožujku.

‘S obzirom da je u Europi Fitch, kao kreditna agencija, mnogima masovno skinuo rejting, a gledajući prošlogodišnje ostvarenje, Hrvatskoj je rejting zaista i trebao pasti, jer su enormni deficiti’, upozorio je ministar Linić.

Priznao je kako su u Vladi bili ‘zastrašeni skidanjima rejtinga i vrlo visoko kotirajućim zemljama’. ‘Ako budemo odgovorni i shvatimo da više ne možemo živjeti na strani dug, zaista možemo početi razmišljati o manjim kamatama i boljoj poziciji Hrvatske’, zaključio je Slavko Linić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još