SDP KONAČNO PODRŽAO BAJIĆA

'Ako predmeti traju 20 mjeseci, onda ste manipulirani ili nesposobni'

15.02.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Svi saborski klubovi podržali su danas izvještaj o radu državnih odvjetništava za 2010. godinu, koji je pred zastupnicima predstavio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Kao i na raspravi na saborskim odborima, najviše pažnje privuklo je curenje informacija iz istraga

Iako bi se pred saborskim zastupnicima već za mjesec dana trebao naći Bajićev izvještaj za 2011. godinu, interes je pobudio i onaj za 2010. Bajić je uvodno napomenuo da je USKOK u 2010. imao 1101 kaznenu prijavu, od kojih su se 152 odnosile na kaznena djela organiziranog kriminala, a 925 za korupciju. Iako je u 2010. smanjen broj prijava (za 1,5 posto), broj i težina najtežih oblika kaznenih djela korupcije u porastu je, pri čemu su najčešće zlouporabe položaja i ovlasti službenih osoba te djela primanja i davanja mita.

'Pad prijava za organizirani kriminal i korupciju je razlog za zabrinutost jer broj prijava na području organiziranog kriminala i korupcije ne odražava stvarno stanje. To odgovorno mogu tvrditi jer se iz informacija i provedenih izvida, koji nažalost nisu dali dovoljno argumenata da se prema Zakonu o kaznenom postupku popnemo nivo više u daljnjem postupanju, pokazuje da tih predmeta ima još jako puno', kazao je Bajić.

Što se pak tiče strukture kriminaliteta, i dalje su najzastupljenija kaznena djela vezana uz zlouporabu droga, dok na kaznena djela protiv života i tijela otpada 3,1 posto prijavljenog kriminala. U tom dijelu Bajić je naveo da je 2010. bilo teških ubojstava i 32 ubojstva, te 11 pokušaja teških ubojstava i 127 pokušaja ubojstva.

Većina saborskih zastupnika iskazala je žaljenje što se o izvještaju za 2010. godinu raspravlja tek danas, a među njima bio je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, koji je Bajiću pažnju uputio i na gospodarski kriminal.

'Kamensko, Đakovština, KIO, MTČ, Jadrankamen, Dalmacijavino, Bilokalnik. Što je zajedničko ovim predmetima? Godinu do dvije prije otvaranja stečajnog postupka zaposleni radnici pojedinačno ili kroz sindikate upozoravali su i podnosili prijave državnim odvjetništvima sumnjajući ili čak pokušavajući dokazati da se iz tih tvrtki isisava novac, da se rade makinacije i malverzacije samo u cilju da se firma dovede do stečaja. Sve te tvrtke završile su u stečaju, nijedna od njih nije završila preustrojem, nitko nije nastavio barem djelomičnu proizvodnju, i onda nakon likvidacije razotkrijete da se zapravo radilo o borbi za zemljište ili drugu vrijednu imovinu', kazao je Lesar, upozorivši da je jedan takav slučaj i najava o stečaju Vjesnika.

Pohvale na izvještaj imala je i HNS-ova Nada Turina Đurić, no zamjerki je ipak bilo na kvalitetu rada DORH-a.

'Predmeti u kojima su naši visoki državni dužnosnici traju i 20-ak mjeseci i ja dolazim iz grada u kojem je protiv jednog visokog državnog dužnosnika (Vojko Obersnel, op. a.) istraga vođena 20 mjeseci. Užasno je opterećenje funkcionirati 20 mjeseci u takvoj poziciji. To je užasno opterećenje za funkcioniranje grada, ali i opterećenje za građane koji su dali povjerenje gradonačelniku. Da li bi u taj grad došao bilo koji investitor i razgovarao s gradonačelnikom koji je pod istragom da je oštetio budžet? Državno odvjetništvo ima velike ovlasti i veliku moć i mi ćemo vas zdušno podržati u svim koracima koje ćete poduzeti da predmete rješavate najvećom mogućom brzinom. Ali ako se predmeti rješavaju 20-ak mjeseci, onda ste nesposobni ili manipulirani', kazala je HNS-ovka.

Posebne pohvale Bajiću stigle su i iz HDZ-a, čiji su aktualni i bivši članovi najčešći gosti u DORH-ovim prostorijama. 'Vi ćete našu potporu u svom radu uvijek imati. Nećemo se vraćati u prošlost. Mi smo vas podržavali uvijek, pa i onda kada su istrage došle i do nekih ljudi koji su bili čelnici naše stranke', rekao je HDZ-ov Josip Salapić.

Bajića je ipak upozorio na problem curenja podataka iz istraga te kazao kako će njegova stranka predložiti da Sabor prilikom glasovanja o izvještaju zatraži od DORH-a da se ispita kako je uopće dolazilo do curenja podataka.

'Time se izravno krše temeljna ljudska prava, ali i onemogućava rad pravosuđa. To je nešto što je udar na temelje hrvatskog pravosuđa i zato vas u HDZ-u molimo da do kraja spriječite ovakve načine rada u Državnom odvjetništvu', kazao je Salapić