OTMICA SOMALSKIH GUSARA

Pregovori o oslobađanju broda na kojem je i Hrvat

17.04.2009 u 10:27

Bionic
Reading

U tijeku su pregovori za oslobađanje posade talijanskog tegljača 'Buccaneera', na kojem je i jedan Hrvat, koji su gusari u subotu oteli u Adenskom zaljevu, izjavila je u četvrtak somalska vlada

Somalski premijer Omar Adirašid Ali Šarmarke kazao je kako pregovore vode vlasti u poluautonomnoj sjeveroistočnoj somalskoj pokrajini Puntlandu 'u bliskoj vezi' sa somalskom prijelaznom vladom. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija od početka krize je u stalnoj vezi s talijanskim ministarstvom vanjskih poslova koje nastoji osloboditi posadu i brod.

'U stalnoj smo vezi s kriznim stožerom u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova koji se bavi tim slučajem', rekao je u četvrtak za Hinu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Vjeruje se da je 'Buccaneer' blizu mjestu gdje je otet u subotu kod sjeverne somalske obale, nekih deset nautičkih milja od obalnog grada Las Qoraya. Na 'Buccaneeru', brodu u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, nalazi se 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat. Oteti hrvatski pomorac je 25-godišnji Riječanin, koji na brodu radi kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Po Micoperijevim navodima, po najnovijim vijestima, članovi posade su dobro. ANSA kaže kako još nije postavljen nikakav zahtjev za otkupninu. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u četvrtak kako vjeruje da će posada biti brzo oslobođena te isključio mogućnost napada na gusare koji su zatočili posadu. 'Znamo gdje je brod i on se promatra s obale, ali neće biti operacije koja bi mogla ugroziti njihovu sigurnost', rekao je.

'Ne osuđujemo operacije drugih, ali u ovakvim slučajevima talijanski način je da se uvijek osigura da taoci ne budu dovedeni u opasnost', rekao je Frattini aludirajući na američki napad na gusare kojim je u nedjelju oslobođen kapetan Richard Phillips