TROŠKOVI PREMIJERA

Milanović nas košta više od Kosor

14.02.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Drastičan porast troškova Milanovićeva ureda u odnosu na Kosoričin posljedica je i toga što je u novom ustroju Vlade dosadašnji Ured za odnose s javnošću, koji je prošle godine stajao 5,3 milijuna kuna, uglavnom ušao u sastav premijerova ureda, ali to i dalje ne mijenja ništa na tome što Milanović košta porezne obveznike više od Kosor, upozorava Nacional

'Ovaj proračun je realan i racionalan', riječi su kojima je premijer Zoran Milanović popratio svoj prvi proračun s kojim stiže pred Sabor. U proračunu 3,4 milijarde skromnijem u odnosu na prošlogodišnji dugačak je niz gubitnika, ali među rijetkim profiterima je upravo Ured predsjednika Vlade.

Ukupna proračunska pozicija Vlade rasla je sa 213,2 na 269,9 milijuna kuna, a cijena Milanovićeva ureda u odnosu na ured Jadranke Kosor, koji je lani na raspolaganju imao 2,7 milijuna, poreznim obveznicima skočila je na 7,8 milijuna kuna, odnosno, 2,9 puta, ističe Nacional.

Među zanimljivostima iz proračuna valja istaknuti da je primjerice, sustav mirenja u radnim sporovima ove godine ne planira se niti jedna kuna, a lani je za to izdvojeno 83,5 tisuća kuna. No novi državni ured za trgovinsku politiku državnu kasu koštat će 15,5 milijuna kuna.

Tomu se ne treba čuditi jer Milanović u svom uredu zapošljava čak 49 službenika, od kojih se sedmero bavi isključivo mrežnom komunikacijom. Plaće zaposlenika u Uredu predsjednika Vlade rastu s prošlogodišnjih 1,8 na 4,2 milijuna kuna.

Drastičan porast troškova Milanovićeva ureda u odnosu na Kosoričin posljedica je i toga što je u novom ustroju Vlade dosadašnji Ured za odnose s javnošću, koji je prošle godine stajao 5,3 milijuna kuna, uglavnom ušao u sastav premijerova ureda, ali to i dalje ne mijenja ništa na tome što Milanović košta porezne obveznike više od Kosor. Proračunski dobitnici su definitivno Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji sa 11,6 skaču na 20,1 milijun kuna, a da Milanovićeva vlada puno polaže na razvoj civilnog društva i suradnju s nevladinim organizacijama, pokazuje rast njihova proračunskog kolača sa 40,5 na 105,3 milijuna kuna. Plaće u Saboru rast će 12 posto, sa 80,8 na 90,4 milijuna kuna.