PRORAČUNSKA IZDVAJANJA ZA OBRAZOVANJE

'Jednosmjenska nastava tek u idućem stoljeću'

14.02.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod, Željko Stipić ocijenio je proračun za 2012. u dijelu koji se odnosi na obrazovanje 'prvim ozbiljnim padom na ispitu vjerodostojnosti nove vlasti'

‘Od 17 mjera navedenih u Planu 21 Kukuriku koalicije ovakvim proračunom odustaje se od barem njih sedam - gradnja novih škola, briga o strukovnom obrazovanju, materijalni položaj i stimuliranje nastavnika, učenici s teškoćama u razvoju, stručni suradnici i izvannastavne aktivnosti’, upozorio je predsjednik Preporoda Željko Stipić

Na medijskoj konferenciji upozorio je i kako se radi 'o proračunu kontinuiteta', jer po njemu nema bitnih razlika, kada je obrazovanje u pitanju, u odnosu na proračune prethodnih godina

Istaknuo je kako se radi 'o uhodanom HDZ-ovom obrascu po kojemu se određena stavka umanji pa izbriše, potom obeća da će se vratiti i na kraju se ne vrati u proračun' te naveo primjer učeničke lektire koja je od 10 milijuna kuna, koliko je bilo osigurano prije tri godine, nestala kao stavka u državnom proračunu za 2012. godinu.

'Kad bih bio zločest, rekao bih: i poslije HDZ-a - HDZ', ironičan je bio Stipić.

Govorio je i o uštedama na stavci 'ostali rashodi' od 165 milijuna kuna u osnovnim i srednjim školama, ustvrdivši kako se očito radi o ukidanju božićnica, regresa i dara za djecu. Izrazio je i nezadovoljstvo činjenicom da su troškovi prijevoza zaposlenima u školama umanjeni za 82 milijuna kuna.

'Ako se tih 247 milijuna kuna, koji se uskraćuju zaposlenicima za materijalna prava i prijevoz, podijele na sve zaposlene, oni će ostati uskraćeni za točno 3.528 kuna. Uz druge uštede dođe se do 4.000 kuna, a ako se zna da je prosječna plaća u školama 4.800 kuna, to znači da će naši učitelji i nastavnici ove godine raditi za 11, a ne za 12 plaća', najavio je Stipić.

Kad je gradnja škola u pitanju, sindikalist Stipić nije optimist da će nastava u Hrvatskoj u skoroj budućnosti od trosmjenske biti pretvorena u dvosmjensku, a kamoli u jednosmjensku, jer je za to, kako tvrdi, potrebno više stotina novih školskih objekata.

'Proračun je projekcija beznađa'

'Proračun je projekcija beznađa, jer Vlada njime šalje najlošiju poruku koja se može poslati građanima', rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.
Podsjetio je kako vladajući istodobno govore o 'stezanju kaiša' i o tome da će im biti bolje iduće i 2014. godine, no u projekciji proračuna za te dvije godine, upozorava Stipić, predviđaju jednaka sredstva.
'Nameće se zaključak da ne vjeruju u rast BDP-a', kaže Stipić.

'Ove se godine planiraju graditi po dvije osnovne i srednje škole te po jedna sportska dvorana i učenički dom. Za sve to planirano je 37 milijuna kuna što je dovoljno za jednu školu za 500 učenika. Hrvatska će još najmanje 20 godina biti zemlja s trosmjenskom nastavom, a rad u jednoj smjeni bit će moguć tek u idućem stoljeću', upozorio je Stipić.

Nezadovoljan je i izdvajanjima za nabavku nastavne opreme i pomagala te sredstvima za programe sprečavanja nasilja u školama.

Proračun je nazvao Linićevim i Čačićevim, jer se 'ono što je ministar financija najavljivao, a to su uštede na primanjima zaposlenih, i obistinilo', a za prvog potpredsjednika Vlade ustvrdio je kako je imao 'intervenciju u proračun jučer ujutro'. Mislio je pritom na obećanje o besplatnom prijevozu za srednjoškolce.

'Vlada će imati amandman na vlastiti prijedlog proračuna. Besplatnim prijevozom za učenike ne pomaže se roditeljima, nego vlasnicima prijevozničkih poduzeća koji će time spasiti preskupe i nerentabilne linije. Sve je to po principu - sirotinji uzmi, a bogatima daj', ustvrdio je Željko Stipić.