HIDROELEKTRANA NA OMBLI

Što se događa s projektom koji je posvadio Čačića i Holy?

Bionic
Reading

Projekt HE Ombla nastavlja se ovih dana neugodnom kampanjom za otkup zemljišta, iako je Kukuriku koalicija predizborno obećala odustajanje od njega, a ministrica okoliša dr. Mirela Holy iskazala svoju nenaklonost projektu i najavila njegovu reviziju. Na terenu, međutim, nema znakova promjena, nego je rogobatna politika napredovala do faze u kojoj se lokalna čeljad prvi put neugodno susreće s najavljivanim 'dobrobitima' hidroelektrane

Na sastancima koje je krajem tjedna HEP organizirao u nekim naseljima Rijeke dubrovačke, zavladala je konsternacija ponuđenom cijenom i nedostatkom pravnih objašnjenja. Hepovci su to, prema pisanju lokanih medija, nadomjestili prijetnjama o prisilnom izvlaštenju koje ništa ne može zaustaviti. Cijena četvornog metra zemljišta u zaštićenom krajoliku (!) po kojem su se objesili najbremenitiji plodovi kulturne memorije svekolikog Slavenskog juga, stoji maksimalno 38 kuna, a minimalno 1,5 kunu. I to na projektu oko kojeg bi se trebalo okrenuti milijardu kuna.

Zaludu je vlasnica zemljišta Marija Kisić-Kamić upozoravala da se izvlaštenje definira tržišnom vrijednosti te da se upravo naknada tržišne vrijednosti smatra pravičnom naknadom, a Ljubica Matanić tražila da joj pokažu dokument kojim je HE Ombla proglašena nacionalnim interesom. Prvo upoznavanje lokalnog stanovništva s rečenim projektom lokalni mediji prate kroz izjave dijela vlasnika da ne žele HE na svom terenu. Domaći aktivisti očekuju da će vlasnici tek sad postati svjesni onoga što ih čeka kroz gubitak zemlje i narušavanje kvalitete života radovima i drugim utjecajima projekta te vjeruju da neće proći dugo do njihove organizirane reakcije.

Sve se to događa 12 godina nakon 'uredno' usvojene Studije utjecaja na okoliš, koju je, prema tvrdnjama člana njezina povjerenstva, radila ista tvrtka koja je radila i sam projekt HE Omble, a šef tadašnjeg povjerenstva je ravnatelj Uprave za procjenu okoliša i industrijska onečišćenja u Ministarstva okoliša iz prošlog mandata. To je slika postupka usvajanja te studije, u čijem sadržaju je vidljivo da gotovo svako ključno polje utjecaja na okoliš počiva na lažiranim podacima i izvrgavanju hrvatskih zakona ruglu.

Prvo, HE Ombla, prema mišljenju stručnjaka svjetskog ugleda Ognjena Bonaccija, neće moći postići potrebnu vododrživost jer će se kod određene razine podzemna voda prelijevati u susjedne vodonosnike. A zbog oblika vodnosnika – obrnute piramide – mora držati visoku razinu voda. Budući da Studija ne poznaje ispitivanje brzine okršavanja na tim pravcima, ne može se isključiti da će se šupljine razvijati i još brže smanjivati razinu vode. Drugo, studija laže da neće biti negativnih utjecaja na rijetke i ugrožene vrste jer kaže da ih nema, a svjetska literatura ovo područje smatra jednim od dva areala s najvećim podzemnim biodiverzitet u svijetu.

Čačić je navodno ministrici zaštite okoliša Mireli Holy zamjerio što će najavljena revizija Studije isplativosti možebitno dovesti u pitanje i ekonomsku opravdanost gradnje HE Ombla. Mediji su objavili, pozivajući se na neslužbene izvore, da ju je Čačić čak optužio da svojim postupcima blokira investicijske projekte vrijedne osam milijardi kuna

Treće, tvrdi se da više od kilometar i pol pristupnih cesta, koja bi se u nekoliko serpentina penjala na 130 metara visine po najistaknutijem, gotovo okomitom ekranu krajolika, koji zatvara izvor Omble, neće izazvati uništenje estetskih i vizualnih vrijednosti prostora. Naprotiv, ona će nužno i nepovratno nagrditi krajolik. Kao prilog tome, lokalna vlast se trudi zanemariti činjenicu da je Rijeka dubrovačka zaštićeni krajolik i dopušta divlje odlagalište građevinskog materijala. Konačno, četvrto, podzemni sustav Omble poznat je tek s oko tri tisuće metara duljine, što, s obzirom na veličinu sliva, vjerojatno predstavlja tek koji promil njezine stvarne podzemne duljine. Pritom, zacijelo 99 posto njezine veličine nalazi se na području druge države, Bosne i Hercegovine, koja je nedavno javno reafirmirala svoja zanimanja za moguće utjecaje projekta na to područje.
To dovoljno vjerodostojnih argumenata da HE Omblu ne možemo smatrati pravomoćnim upravnim aktom.

Okolišnu javnost zbunila izjava ministrice zaštite okoliša i prirode dr. Mirele Holy da nema pravnih mogućnosti zaustaviti projekt HE Ombla. Cijela situacija prijeti umanjenjem povjerenja okolišne javnosti ministrici, tim više što je prate javni napisi o uvredljivoj dominaciji prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, što je i ranije više puta isticano kao bojazan.