NIŠTA OD PROLJEĆA

Sutra ledeno jutro, u srijedu novi snijeg!

13.02.2012 u 12:08

Bionic
Reading

U ponedjeljak i utorak vrijeme će se u cijeloj Hrvatskoj postupno smiriti. Oborine će prestati padati pa će biti i sunčanog vremena. Jutro u utorak bit će vrlo hladno, a potom nam u srijedu stiže još malo snijega. Nakon toga, prema kraju tjedna bit će postupno sve toplije, ali još uvijek prohladno, najavljuju prognostičari

Tijekom ponedjeljka u unutrašnjosti Hrvatske očekuje se prestanak snježnih oborina pa i kraća sunčana razdoblja. Vjetar će biti većinom slab, a temperature će se kretati od -7 do -3 stupnjeva celzijevih.

Na Jadranu će u ponedjeljak biti djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku i suho. Puhat će slaba do umjerena bura koja će podno Velebita biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretale su se od -12 do -5° C, uz obalu i na otocima od -5 do 3° C. Najviše dnevne bit će od 1 do 8° C, a ponegdje na jugu moglo bi biti i malo toplije.

U utorak će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano i suho. Jutro će biti vrlo hladno s temperaturama od -20 do -15° C, ponegdje i nižim. Najviša dnevna kretat će se od -5 do 0 celzijevaca.

Utorak će Jadranu donijeti pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slaba do umjerena, podno velebita pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -11 do -4° C, uz obalu i na otocima od -4 do 4° C. Najviše dnevne bit će većinom od 2 do 8° C, ponegdje na jugu i malo više.

Krajem srijede ponovno bi na kopnu moglo pasti nešto snijega, a nakon toga će biti uglavnom suho i prohladno, no malo toplije nego proteklih dana. Prema vikendu dnevne temperature i u unutrašnjosti Hrvatske nerijetko će biti više od nule.

Ovo zatopljenje u drugom dijelu tjedna ipak ne znači da nam stiže proljeće, ističe Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Ekstremno hladan tjedan u Europi i Hrvatskoj

Karta temperaturnih odstupanja od prosjeka pokazuje da je u većem dijelu Europe bilo iznimno hladno, sa srednjom temperaturom koja je bila najmanje devet stupnjeva ispod prosjeka. Koliko je to ekstremno i rijetko govori i činjenica da skala temperaturnih odstupanja i završava sa odstupanjem od devet stupnjeva Celzijevih u odnosu na prosjek. U Zagrebu (Maksimir) je, primjerice, prvih deset dana veljače bilo 10,7° C hladnije od prosjeka za to razdoblje, a prosječna temperatura je iznosila vrlo niskih -8,1 stupnjeva Celzijevih. Zavižan je u prvih deset dana veljače bio za oko 15 stupnjeva hladniji od prosjeka.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link