NORMALIZACIJA STANJA

Hrvatska se čupa iz snijega, povezani sjever i jug

13.02.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Nakon još jednog snježnog vikenda, situacija u Hrvatskoj polako se normalizira. Sjever i jug prometno su povezani, autobusi voze i ukidaju se zimski uvjeti na autocestama. Nakon više od deset dana žitelji Karlobaga ponovno bi trebali dobiti struju

Šesnaest ekipa Elektrolike sa 60 montera jutros je izašlo na teren južno od Karlobaga prema Lukovom Šugarju i Barić Dragi, pa ukoliko ne bude dodatnih teškoća, očekuje se da će tijekom dana struju nakon više od deset dana ponovno dobiti 500 korisnika na tom dijelu općine Karlobag', kaže direktor Nikola Šulentić.

Tijekom jučerašnjeg dana radnici HEP-a su po olujnoj buri uspjeli otkloniti kvarove na elektro- sustavu, prouzročene hladnoćom i snježnim nevremenom, pa je struju sinoć dobilo 2500 potrošača od Ribarice i Cesarice, Jablanca i Lukova. Na tom su području bez struje još jedino potrošači Prizne.

Autobusni i zračni promet bez većih problema

Autobusni i zračni promet jutros teče bez većih problema, doznaje se u službama za odnose s javnošću zagrebačkog Autobusnog kolodvora i Zračne luke Pleso. Putnici se pozivaju da provjere polaske autobusa prema otocima Pagu i Rabu zbog poteškoća u trajektnom prometu, a otkazani su jedino polasci prema Čapljini i Međugorju. Nema većih kašnjenja u autobusnom prometu.
Zračni promet odvija se bez teškoća, bilježe se tek minimalna kašnjenja zbog odleđivanja zrakoplova, kažu u Zračnoj luci Zagreb.

Prema jutrošnjem izvješću HŽ-a, kašnjenja vlakova smanjena su u odnosu na protekla dva dana.

Zagreb pod snijegom
ZET: promet usporeno, ali bez većih zastoja

Tramvajski i autobusni promet u gradu Zagrebu teče usporeno, ali bez većih poteškoća i zastoja, a tijekom dana očekuje se potpuna normalizacija, rekao je glasnogovornik Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Tomislav Jurić.

Koridori za tramvaje i autobuse se čiste i povremeno dolazi do kraćih zastoja. Do daljnjeg ne prometuje autobusna linija 142 Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja. Autobusna linija 126 Črnomerec - Gornja Kustošija - Krvarić skraćena je do starog okretišta u Gornjoj Kustošiji, doznaje se u ZET-u.

Ukinuti zimski uvjeti na D3 i od Bosiljeva 1 do Delnica

Zimski uvjeti ukinuti su na D 3, staroj cesti kroz Gorski kotar, i na autocesti A 6 od čvora Bosiljevo 1 do Delnica, pa sada smiju voziti i kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama, javio je Hrvatski autoklub.  Autocesta A 1 otvorena je za sav promet, a zbog mjestimičnog snijega na kolniku brzina je na nekim dionicama ograničena na 60 km/h.

Za sav promet zatvorene su- D1 Gračac-Knin, D59 Kistanje-Bribirske Mostine, D218 Brotnja-Sučević, D425 Čeveljuša-Karamatići, D506 Dobroselo-Mazin. Samo za osobna vozila otvorene su na Jadranskoj magistrali (D 8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene, D25 Gospić-Karlobag i ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na Jadranskoj magistrali od Bakra do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp-prikolicama (I. skupina). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zimski uvjeti i dalje traju na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Dalmaciji.

Na graničnim prijelazima u putničkom prometu nema gužve. Trajekti i katamarani na riječkom području plove redovito, uključujući linije Brestova-Porozina, Valbiska-Merag i Prizna-Žigljen.

Osnovnoškolci ponovno na nastavi u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Učenicima vukovarsko-srijemskih osnovnih škola jutros je počela nastava nakon jednotjednog prekida zbog snježnog nevremena i niskih temperatura, potvrđeno je iz ureda vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića. Odlukom župana Bože Galića nastava je u osnovnim školama u Vukovarsko-srijemskoj županiji bila prekinuta cijeli prošli tjedan.  U 55 osnovnih škola na području županije nastavu pohađa nešto manje od 17.000 učenika. U srednjim školama nije bilo prekida nastave.