NOVI SKANDAL U POGLAVARSTVU

Pročelnik Šostar sam sebi isplatio 118.000 kuna

16.04.2009 u 23:39

Bionic
Reading

Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, sam je sebi tijekom 2008. godine isplatio 118 tisuća kuna, piše Večernji list. Naime, kao vršitelj dužnosti ravnatelja Ustanove za psihički bolesne osobe Sveta Rita u Velikoj Gorici, od pročelnika Ureda a zdravstvo i socijalnu skrb, odnosno samoga sebe svakoga je mjeseca tražio nešto manje od 9000 kuna za 'troškove plaća'

Kako Dom Sveta Rita još nije proradio, novinari Večernjeg lista upitali su pročelnika Zvonimira Šostara kome je isplaćivao plaće i zbog čega.

'Znam na što ciljate, ali ja nisam tako glup da bih sam sebi isplaćivao plaću. U Svetoj Riti, čiji sam još v.d. ravnatelja, ne primam ni kune, jer kao što i sami znate, zaposlen sam u Gradskom poglavarstvu (plaća oko 16.000 kuna, op. a.) gdje i primam plaću', tvrdi Zvonimir Šostar.

Jutarnji list piše da je od kolovoza do prosinca prošle godine Šostar uplatio dvije donacije od 60 i 31 tisuću kuna te tri plaće od oko devet tisuća kuna za obnašatelja ravnatelja ustanove - što je upravo on sam.

Iz dokumentacije proizlazi da je Šostar dobio 7700 kuna, a da je ostatak njegove plaće išao za zdravstveno osiguranje. S obzirom na to da on, kao zaposlenik Gradskog poglavarstva, već iz pročelničke plaće izdvaja za zdravstveno, taj, drugi dio je zapravo otišao njemu u džep.

Šostar je ustvrdio da nije isplaćivao plaću sebi nego stanovitoj Radojki Čilaš koja, kaže, vodi brigu o ustanovi. 'Očigledno je kampanja već počela. To nije točno, ja sam dužnost ravnatelja obnašao bez naknade', tvrdi Zvonimir Šostar.

Iz dokumenata koje posjeduje Jutarnji list vidi se da je Radojki Čilaš isplaćena samo jedna plaća od oko 9000 kuna, a ostale glase na Šostara.

Dokumentaciju kojom se diskreditira najbliže Bandićeve suradnike, pročelnika Šostara, pročelnicu Ninoslavu Zeković i pročelnika Slavka Kojića, Jutarnji je primio poštom uz potpis: 'S poštovanjem djelatnici gradske uprave'.

Budući da je dokumentacija poslana na više redakcija, i to dan prije raspisivanja lokalnih izbora, očito je, kažu Bandićevi sugovornici, kampanja već počela.

U tim se papirima otkriva da su pročelnica N. Zeković i još dvije djelatnice ureda za imovinsko-pravne odnose tijekom pet mjeseci na svoju plaću primile dodatnih 275 tisuća kuna kao nagradu za posao koji su trebale obaviti u svom radnom vremenu.

Pročelniku za financije Kojiću na teret se stavlja putovanje u društvu suradnice iz Poglavarstva u Suboticu, gdje je bio na događaju što ga je organizirala udruga vojvođanskih Hrvata. Toj je udruzi Kojić za pozornicu donirao 25 tisuća eura.

Osim Šostara, putem Svete Rite lani su, prema dokumentaciji, i njegove nekadašnje bliske suradnice primile ukupnu bruto plaću od oko 30 tisuća kuna.

Branka Čavarović-Gabor, koja je bila v.d. ravnateljica ustanove Sveta Rita prije Šostara, od 1. veljače do 14. travnja 2008., primila je bruto 21.181 kunu, a Radojka Čilaš jednu plaću od bruto 8855 kuna. Šostar kaže da je protiv bivše ravnateljice Branke Čavarović-Gabor podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je pronevjerila 90 tisuća kuna.