ORKANSKA BURA I SNIJEG

Dijelovi Hrvatske bez struje, kaos u prometu

Bionic
Reading

Zimski su uvjeti proglašeni na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske i Dalmacije, te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, izvijestio je HAK u sedam sati u subotu

Do kraja dana sjeverozapad Hrvatske te dalmatinsko zaleđe mogli bi dobiti novih 10 - 15 centimetara snježnog pokrivača, a apsolutni rekorder su Lika i Gorski kotar, gdje će nastavi li ovakvim tempom, novonapadali snijeg dosegnuti visinu i od pola metra.
Najmanje snijega se očekuje na sjeverozapadnom Jadranu, do pet centimetara a na jugu zemlje danas će biti susnježice i kiše.

Bez struje Pag i povremeno Rab

Zbog snježne nepogode od sinoć je bez struje otok Pag i povremeno otok Rab, a zbog lošega vremena djelatnici HEP-a za sad ne uspijevaju popraviti kvar. Zbog olujnog nevremena i snijega došlo je do ispada iz pogona dalekovoda 110 kV Novalja-Pag i 110 kV dalekovoda Nin - Pag, zbog čega je bez napajanja električnom energijom sinoć oko 22 sata i 40 minuta ostao čitav otok Pag. Osim toga povremeno bez napajanja ostaje i otok Rab zbog prekida na 110 kV vodovima Novalja – Rab i Rab – Krk koje ne uspijevamo trajno ponovno uključiti u pogon, kaže se u priopćenju iz HEP-a. S obzirom na vremenske prilike HEP za sada ne može predvidjeti kad će se moći uspostaviti normalno napajanje električnom energijom, kaže se u priopćenju.

Snijeg zabijelio južnu Istru

Južna Istra jutros je pod snijegom, koji je oko tri sata najjače padao na području Pule, Ližnjana i Medulina, a olujna bura uzrokovala je probleme s napajanjem električnom energijom.  Najniža temperatura jutros u pet sati zabilježena je u Puli, gdje je izmjereno minus šest stupnjeva Celzija, što je bilo hladnije nego u Pazinu, inače poznatom po kontinentalno niskim temperaturama zimi. U unutrašnjosti Istre snijeg nije padao dok se na jugu Istre stvorio snježni pokrivač od 3 do 5 centimetara.

Zbog jake bure diljem Istre palo je desetak stabala zbog čega su intervenirali vatrogasci i djelatnici Istarskih cesta.
Prema podacima istarske policije od ponoći do jutros na istarskim prometnicama dogodile su se samo dvije prometne nesreće, u Labinu i Puli u kojima je zabilježena samo materijalna šteta.

Novi snijeg i problemi sa strujom u Lici

Lici je od sinoć palo novih 25 centimetara snijega, mjestimice više, i zimska služba neprekidno čisti prometnice do udaljenijih naselja i sela.  Zahvaljujući velikim naporima električara iz Gospića, Senja i drugih mjesta struja se vratila u domove oko 2500 potrošača, no nevrijeme je tokom noći ponovno pokidalo vodove pa su ponovno bez električne energije oko 3000 potrošača u Podgorju.

Tako su ponovno bez struje Cesarica, Barić Draga i Novalja. Kako se doznaje u gospićkoj Elektrolici bez struje su još naselja na području Jablanca i u zaleđu Senja. Ponovno zatvaranje cesta, orkanska bura i hladnoća onemogućavaju nastavak radova na sanaciji.

Ličane, navikle na oštre i duge zime, ona nije iznenadila, zaliha ogrjeva uglavnom ima dovoljno, a i stočari su se pripremili za dugu zimu. No snijeg se spustio u podvelebitsko Primorje i primorski dio Županije teško je pogođen zimskom nepogodom.
Novi snijeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na otocima.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji noćas je u prosjeku palo petnaestak centimetara novog snijega, a u Selcima na otoku Braču čak dvadesetak, no u prijepodnevnim satima počeo je slabjeti, izvjestio je voditelj Stožera za zaštitu u Županijskim cestama Petar Vuletić.

'Najviše je snijega, oko 25 centimetara, noćas palo na vrgoračkom području, a po nekoliko centimetara ga je palo i na otocima Šolti i Hvaru dok ga je u Selcima na Braču bilo dvadesetak centimetara', rekao je za Hinu Vuletić. Po njegovim riječima na području cijele županije noćas i danas angažirano je 40-tak strojeva.'Sve glavne prometnice na području Splitsko-dalmatinske županije danas su prohodne, ralicama je danas lakše uklanjati snijeg jer nema velikih nanosa, a osim toga i neradni je dan te je manje vozila na prometnicama pa se naši strojevi lakše kreću jer su manje gužve', objasnio je Vuletić.

U Šibensko-kninskoj županiji problemi zbog snijega

Tijekom noći na području Šibensko-kninske županije napadalo je oko deset centimetara snijega, a puše i jaka bura te su temperature jako niske, od -6 stupnjeva Celzija u Šibeniku do -9 stupnjeva, koliko je jutros izmjereno u Kninu.
Zimska nepogoda je u županiji opet uzrokovala probleme s prohodnošću prometnica, električnom energijom, te s pomorskim vezama s otocima. Trenutačno su bez struje potrošači na području Jadrtovca, Žaborića i Grebaštice, naselja Sitno kod Perkovića, te otoka Kaprija, doznaje se iz šibenske Elektre.

Zbog neprohodnih cesta na području Grebaštice, potrajat će dok se djelatnici Elektre probiju do trafostanice i otklone kvar, poručili su iz Elektre. U Jadroliniji se doznaje kako jutros nije isplovio niti jedan brod prema šibenskom otocima. Probleme je brodskom prijevozniku uzrokovala slaba vidljivost po kojoj je nemoguće ploviti, no ukoliko se stanje promijeni, poručili su iz Jadrolinije, brodove će uputiti prema otocima. U prekidu su i sve autobusom linije na županijskom području.

Iz Hrvatskog Crvenog križa poručuju kako njihove ekipe zaposlenika te volontera i nadalje ostaju na terenu radi pomoći najugroženijim osobama, posebice tamo gdje se očekuju velike količine snijega.

Prema podacima pristiglim iz 21 Županijskog društva u proteklih tjedan dana volonteri i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa zbrinuli su 300 beskućnika, podijelili 15,5 tona hrane, pružili različite vidove pomoći za 3000 građana, najviše kroz dostavu hrane i lijekova, osiguravanja ogrijeva, tople odjeće i deka, prijevoza do liječnika ili bolnice te čišćenja snijega.

Oko 1000 volontera i zaposlenika HCK nalazi se na terenu radi pružanja pomoći najugroženijim osobama, pojasnila je Vlasta Vidović Šaša, iz Službe odnosa s javnoću Hrvatskog Crvenog križa.

Za sav promet zatvoreni su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok-Posedarje,
- autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
- Krčki most,
- Paški most,
- most Rječina na riječkoj obilaznici (između čvorova Rijeka istok i Rijeka centar),
- D8 Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene i državne ceste:
- D1 Udbina-Gračac-Knin,
- D54 Maslenica- Zaton Obrovački,
- D218 GP Užljebić-Brotnja-Sučević,
- D425 Čeveljuša-Karamatići,
- D506 Dobroselo-Mazin,
- D523 Šmrika-Križišće,
- D5155 Čanak-Janjačka Kosa,
- D118 Kapija-Pupnat (na otoku Korčuli),
- ŽC6268 Čara-Dubova i
- ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.
U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina, Jablanac-Mišnjak, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Split-Supetar, Split-Stari Grad i Sućuraj-Drvenik kao i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području.

Zagreb pod snijegom - timelapse