KULTURA, ZNANOST, OBRAZOVANJE

HTV krajem godine starta s trećim programom

10.02.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija i sedam nacionalnih institucija i udruga koje djeluju na području obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti u petak su na HRT domu potpisale Pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa i stvaranju programskih sadržaja u sklopu novog specijaliziranog kanala HTV 3

Treći program HRT-a trebao bi startati krajem 2012. ili početkom 2013. godine, a u njegovu kreiranju surađivat će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Institut hrvatske glazbe, Koordinacija za medije Hrvatskog društva producenta i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Novi projekt HRT bi trebao stajati između deset i petnaest milijuna kuna godišnje, a za njega na Prisavlju ne bi trebali zapošljavati nove ljude već će se djelatnici za njega regrutirati iz redova postojećeg kadra.

'Danas svjedočimo kreiranju jednog novog proizvoda HRT-a, a to je Treći program HTV-a koji će biti specijaliziran za kulturu, znanost i obrazovanje. Sada smo u poziciji da predlažemo novi ugovor između Vlade RH i HRT-a i želja kuće je da hrvatskoj javnosti damo jedan program koji će apsolutno zadovoljiti onu javnu funkciju koju HRT ima', rekao je predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac.

Popovac je također izrazio uvjerenje da će novi proizvod biti prepoznat u obitelji javnih radio-televizija u Europi, ali i kod hrvatskih građana i pretplatnika koji od HRT-a tako nešto očekuju.

Za predsjednika HAZU-a akademika Zvonka Kusića inicijativa o pokretanju 'trećeg' dolazi u pravi čas.

'Znanost, obrazovanje i kultura su od strateškog značenja za svaku zajednicu. Napredak gospodarstva, sve promjene u društvu su bazirane na ovim temeljima. Estradizacija koja je zahvatila medijski prostor je smanjivala udio kulture i obrazovanja, mislim da je ovo veoma važno, pogotovo pred ulazak u Europsku uniju', rekao je Kusić.

Predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić potpisivanje Pisma namjere ocijenio je kao povijesni dan.

'Ovo je povijesni dan i početak kraja priče o neiskorištenim potencijalima, novi program još će više naglasiti ulogu HRT-a kao javnog servisa', zaključio je Nuić.