STANJE U HRVATSKOJ

Pastiri ostali bez hrane i vode, starica spašavana sa Svilaje

10.02.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Iako se nove oborine očekuju već danas, u Splitsko-dalmatinskoj županiji stanje se postupno normalizira iako je manji broj zaseoka i dalje prometno izoliran, priopćeno je iz DUZS-a

Jučer je iz Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije upućen apel službama i građanima za pravodobnu pripremu i postupanje u skladu s najavljenim vremenskim prilikama.

Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi dostavljaju pomoć stanovništvu i sudjeluju u izvlačenju vozila iz snijega te uklanjanju prepreka. Državna intervencijska postrojba Split intervenirala je s dva terenska vatrogasna vozila prilikom izvlačenja osobnih vozila iz snijega na području Sitno Gornje i Dubrava.

Šibensko-kninska županija

Županijski stožer zaštite i spašavanja poslao je naputak čelnicima Županije, svih gradova i općina o postupanju za nadolazeće nove snježne nepogode ovog vikenda. Upućen je zahtjev svim jedinicama lokalne samouprave i svim angažiranim službama o obvezi redovnog izvješćivanja Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije. Na području Drniša, Promine, Kistanja, Ervenika, Ružića, Unešića i Skradina cestovna komunikacija nije osigurana za oko sto stanovnika.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja sudjelovali su jučer u dvije akcije na tom području. 80-godišnja starica jučer ujutro na Svilaju je otišla obići stoku i nakon nekoliko sati pronađena je neozlijeđena, a u akciji su sudjelovala tri člana HGSS-a Šibenik.

Stožer zaštite i spašavanje općine Gračac uputio je jučer Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za posredovanjem u prelasku granice BiH radi dostave hrane i lijekova za selo Drenovac Osredački (Zadarska županija). Naime, zbog još uvijek neprohodnih cesta na tom području i nemogućnosti prilaza sa zadarskog područja pomoć bi se dostavila preko prohodnog dijela iz pravca Šibenske županije, a tom prilikom bi se jednim dijelom prešlo preko područja BiH, u blizini graničnog prijelaza Strmica.

Posredstvom Državnog centra 112 s nadležnim službama izvršena je koordinacija prelaska granice. Dostavu hrane i lijekova za odsječeni Drenovac Osredački dostavit će HGSS – Stanica Šibenik s pet pripadnika HGSS-a i dva vozila. Prijelaz granice očekuje se danas 10. veljače u jutarnjim satima.

Zadarski centar 112 primio je pak sinoć poziv majke jednog od dvojice pastira koji su s ovcama ostali na području Golubića, u blizini vidikovca Krnjeze (Obrovac). Pastiri su ostali bez hrane, vode i lošeg su zdravlja, a ovce su im počele ugibati. ŽC 112 o tome je obavijestio Stožer zaštite i spašavanja Obrovac koji je osigurao da im se tijekom večeri dostave hrana i lijekovi.

Ličko-senjska županija

Pripadnici JVP Senj kontinuirano obavljaju tehničke intervencije u otklanjanju posljedica izazvanih vremenskim nepogodama. Tijekom 9. veljače imali su nekoliko sanacija krovišta, uklanjanja drveća, električnih i telefonskih stupova, kao i ispumpavanja vode.

Sisačko-moslavačka županija

Temeljem zahtjeva Vodoopskrbe Kupa 9. veljače angažiran je Ronilački klub Sisak zbog razbijanja leda na usisu kod vodocrpilišta Kupa u Novom Selištu kod Petrinje.

OBRANA OD LEDA NA RIJEKAMA

Ekstremno niske temperature, poledica i olujni vjetar u većem dijelu Hrvatske, a posebno u Slavoniji, prouzročili su zaleđivanje vodotoka i velike probleme u odvijanju riječnog prometa te doveli do uvođenja redovnih mjera obrane od poplave/leda.

Ekstremno niske temperature proteklih dana u kombinaciji s ekstremno niskim vodostajima dovele su do nagle pojave ledohoda te postupno i ledostaja na rijeci Savi i pritokama te su proglašene mjere obrane od leda. Zaleđenost vodotoka se kreće od 50 do 80 posto. Za potrebe razbijanja leda na rijeci Savi angažirano je pet ledolomaca.

Do 10 sati 8. veljače bile su na snazi mjere pripremnog stanja obrane od leda na rijeci Muri, uvedene 6. veljače za cijeli tok rijeke Mure u Međimurskoj županiji i dijelu Koprivničko-križevačke županije.

Pogoršava se stanje na donjem toku rijeke Mure (500 m nizvodno i 400 m uzvodno od željezničkog mosta Kotoriba) – zaleđenost površine vodnog lica i do 100 posto, debljine leda 5-10 centimetara.

Zbog daljnjeg povećanja zaleđivanja na više lokacija rijeke Mure u deset sati 8. veljače proglašene su mjere redovite obrane od leda na rijeci Muri. Problemi se eventualno mogu pojaviti pri zatopljenju koje bi moglo pokrenuti led.

Dunav – Batina ledohod 30 posto, Aljmaš 50 posto, Dalj 30 posto, Vukovar 30 posto, Ilok 30 posto.
Drava - leda ima u akumulacijskim jezerima hidroelektrana (HE Varaždin, HE Čakovec i HE Dubrava), gdje je zaleđenost i do 100 posto. Zaleđenost starog korita HE Varaždin je gotovo 80 posto, starog korita HE Čakovec oko 20 posto, a starog korita HE Dubrava oko 20 posto.

Dovodni i odvodni kanal HE Varaždin zaleđen je gotovo 95 posto, a dovodni i odvodni kanali HE Čakovec i HE Dubrava nisu zaleđeni - pliva 15 posto plivajućeg leda.

Evakuacija s nasukanog broda

ŽC 112 Vukovar primio je jučer u deset sati informaciju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o brodu koji se nasukao na sprud kod Vukovara. Radi se o brodu samohotki, dugom 85 metara, na kojem su se nalazila tri državljanina Srbije. Brod se nasukao u hrvatskim vodama još prošlog petka, ali nije zatražena pomoć, nego je koordinaciju i vezu s osobama na brodu održavala Lučka kapetanija Vukovar.

Brod je oko 200 metara od obale, u plitkoj vodi. Postojala je opasnost za strane državljane jer je brodska oplata počela pucati, pa je po prijedlogu PUZS-a Vukovar zatraženo izvlačenje helikopterom.

Akcija spašavanja završena je oko 16 sati. Sve tri osobe s nasukanog broda kod Vukovara su dobro i medicinski su zbrinute. Evakuirani su uz pomoć broda iz Lučke kapetanije Vukovar. Iako je helikopter MUP-a poletio prema mjestu događaja, nije bilo potrebe za intervencijom.