SNIJEG ZABIJELIO I DUBROVNIK

Malo toplije jutro, najgore tek slijedi

10.02.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Snijeg je sinoć padao i u Dubrovniku. Pahulje su prekrile čak i otok Šipan. Tako je snježna vijavica nakratko zahvatila i krajnji hrvatski jug. Ipak, jutros je u našoj zemlji za pet do šest stupnjeva toplije nego jučer. Najhladniji su Osijek, Županja i Slavonski Brod s minus 19 stupnjeva. Svuda je oblačno, a u sjeverozapadnom dijelu i Gorskom kotaru pada snijeg. Najgore nam tek slijedi, najavljuje meteorolozi

Zbog orkanskog vjetra autocesta prema Splitu između čvorova Svetog Roka i Maslenice te autocesta Rijeka - Zagreb zatvorene su za sav promet. Zbog zimskih uvjeta na dionici Kikovica - čvor Bosiljevo zabranjen je promet tegljačima i vozilima s prikolicama. Na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske, Slavoniji i Dalmaciji važi zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostali moraju imati zimsku opremu. Vozače teretnih vozila koji voze prema jugu zemlje i dalje prema Bosni i Hercegovini HAK upozorava da su zatvorene ceste prema Imotskom, Vrgorcu i Pločama kao i granični prijelazi Metković, Gabela Polje, Mali Prolog, Vinjani Donji i Vinjani Gornji. Prekinut je trajektni promet između Prizne i Žigljena, Jablanca i Mišnjaka, a ne plove ni katamarani na riječkom području.

Oko 500 kućanstava u Jablancu i okolici, u podvelebitskom Primorju, i prošlu je noć bilo bez struje. Iako su ekipe Elektrolike uz pomoć stotinjak kolega iz Pule, Varaždina, Zagreba i Osijeka cijeli dan popravljale kvarove na dalekovodima, posao još nije završen. Ako ne bude vremenskih nepogoda, radove će nastaviti danas.

Grad Zagreb Splitu šalje dodatnu pomoć u mehanizaciji i opremi, jer su najavljene nove elementarne nepogode. Dodatnu pomoć Splitu dogovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na zamolbu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Splita, zamjenika gradonačelnika Jure Šundova. Dva stroja - traktora trebaju u ovim trenucima iz sjedišta zagrebačke Zimske službe krenuti prema Splitu.

A policija i Državno odvjetništvo istražuju odgovornost čelnika splitske gradske vlasti zbog nepoduzimanja mjera tijekom snježnog nevremena.

Ledolomci su već danima na Dunavu, a u pomoć stižu i četiri broda iz Mađarske po dva u Hrvatsku i Srbiju. Tako bi se trebale spriječiti takozvane 'ledene poplave'. Jedna od najvećih i najtežih u ovom dijelu Europe dogodila se prije pedeset godina i prouzročila katastrofu na Dunavu u Mađarskoj. Trenutačno je najteže na području Daljske krivine.