KOSOR BLAGO PREPORUČILA

'Kolega Milanović treba više razgovarati s kolegama'

09.02.2012 u 22:42

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala je u četvrtak u Bruxellesu odnose u vladajućoj koaliciji, nakon što je na sjednici vlade prijedlog zakona o agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija izazvao raspravu i različita mišljenja između prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministrice zaštite okoliša Mirele Holy

'To što se danas dogodilo nije ništa neočekivano, nije čudno jer su naznake iz prvih dana ove vlade bile da postoje određeni prijepori ili bolje rečeno, da određene strateške stvari nisu do kraja usklađene i pri tome nastojim biti vrlo blaga', rekla je Kosor dodajući da su različiti članovi vlade govorili različito o istim stvarima, istim odlukama i istim najavama.

'Često su posve suprotno govorili članovi SDP-a i HNS-a i 'slučaj Ferenčak' je sasvim sigurno dobrano uzdrmao te odnose. Ovo što se danas dogodilo je refleks svega toga i sigurno da ostavlja tragove to što je predsjednik HNS-a morao odustati od imenovanja svoga člana kojeg je žarko zagovorao', rekla je Kosor

'Ako mogu nešto preporučiti, a sigurna sam da kolega (Zoran) Milanović neće uvažiti tu preporuku, potrebno je što više razgovarati s kolegama u koaliciji da bi se došlo do pravog rješenja i uvijek je dobro riješiti sporne stvari na sastancima užeg kabineta. Ja sam bila na čelu koalicijske vlade i znam koliko je to teško i komplicirano jer je potrebno činiti puno malih koraka da biste došli do cilja', rekla je.

Kosor zatražila što bržu ratifikaciju

Kosor je u četvrtak u Bruxellesu sudjelovala na sastanku političkog vodstva Europske pučke stranke i zatražila potporu za što bržu ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

'Zamolila sam našu političku obitelj da nas podupre u što je moguće bržoj ratifikaciji pristupnog ugovora kako bismo dosegnuli onaj važan datum 1. srpnja 2013. kada Hrvatska postaje članica Europske unije. Vjerujem da pljesak koji sam dobila nakon svoga govora predstavlja potporu toj preporuci i zamolbi i da će proces ratifikacije zaista biti ubrzan', izjavila je novinarima Kosor nakon što je održala govor na sastanku vodstva EPP-a, koji se održava iza zatvorenih vrata.

Kosor je dodala da se zahvalila Europskoj pučkoj stranci, njezinu predsjedniku Wilfriedu Martensu i svim njezinim članicama na potpori koju je Hrvatska imala tijekom pregovora. 'Budući da je tada vladu vodio HDZ, u toj smo obitelji imali najveću potporu', rekla je.

Europska pučka stranka, koja ima najveći zastupnički klub u Europskomm parlamentu, okuplja europske demokršćanske i pučke stranke.

Predsjednica HDZ-a upoznala je vodstvo EPP-a s rezultatima referenduma na kojem su hrvatski građani dvotrećinskom većinom glasovali za ulazak u EU.

Naglasila je da će HDZ i iz oporbe nastaviti s proeuropskim usmjerenjem i da će bez obzira na razlike između HDZ i SDP-a u nizu drugih pitanja, uvijek moći računati na njezinu stranku kada je riječ o europskoj orijentaciji.