JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ

Hrvatskom će zavladati 'Zelena čistka'

09.02.2012 u 17:01

Bionic
Reading

'Zelena čistka - Jedan dan za čisti okoliš', najveća akcija čišćenja okoliša u Hrvatskoj, održat će se 21. travnja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Rijeci. Obuhvatit će na tisuće volontera, a cilj je očistiti svaki kutak Lijepe Naše. Akcija se provodi u cijeloj Hrvatskoj pod okriljem Udruge Žmergo iz Opatije, a Grad Rijeka jedan je od prvih gradova koji je projektu dao svoju potporu

Kako su najavili organizatori, Zelena čistka će se sastojati od dvije faze - u prvoj su građani pozvani da kartiraju, odnosno označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, odnosno mjestu gdje žive, rade, provode svoje slobodno vrijeme. Druga faza je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter, a zainteresirani su pozvani da se jave na njima najbliži punkt i pomognu u zbrinjavanju otpada.

'Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada', upozorava voditeljica kampanje Helena Traub i naglašava da je svatko od nas dio prirode i zagađivač te i da svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel drži da jedan dan za čisti okoliš nije dovoljan, ali je značajan. 'Taj jedan dan je primjer po kojem bismo se trebali ravnati kako bismo živjeli ljepše i zdravije, svjesni da smo neodvojivi dio prirode’, rekao je, potpisujući Pismo potpore akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.

Obersnel je uvjeren da će akcija polučiti konkretne rezultate jer ne sumnja u aktivno uključivanje volontera. Istaknuo je da akcija ima značaj buđenja svijesti građana o tome da je okoliš u kojem živimo slika nas samih. 'On je i odraz našeg pogleda u budućnost jer briga o okolišu danas, predstavlja kvalitetu našeg života sutra', zaključio je Obersnel.

Akcija se provodi pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednika RH te je dio međunarodne kampanje Let's do it - World cleanup 2012.!, a osim u Hrvatskoj istoga dana će se održati i u Latviji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji.

Saznajte kako se možete uključiti u akciju Zelena čistka na www.zelena-cistka.org