SPLIĆANI ŽELE RUŠITI GRADONAČELNIKA

Apsurdni zakon: O Kerumovoj smjeni odlučuje - Nevenka?!

09.02.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Splitska sveučilišna profesorica i doktorica znanosti Marija Brajčić, koja je pokrenula online peticiju za smjenu splitskog gradonačelnika Željka Keruma i u jednom danu prikupila gotovo pet tisuća potpisa, najavila je da u suradnji s građanskim aktivistima uskoro namjerava krenuti i u pravno valjano skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Po vrlo strogim pravilima Zakona o lokalnoj samoupravi, u Splitu je potreban potpis najmanje 32 tisuće građana kako bi se procedura za referendum uopće pokrenula

'Zajedno s kolegicama i kolegama te drugim aktivistima upravo proučavam proceduru i sigurno ćemo uskoro napraviti taj korak. Zbilja nam je dosta sramiti se što smo građani Splita', kazala je prof. Brajčić za tportal. Na adresu oporbenih vijećnika u splitskom Gradskom vijeću već je poslan tekst peticije s porukom za kraj: 'Građani se organiziraju, a gdje ste vi?'

Mi u Splitu očito uopće nemamo oporbu i moramo sami reagirati. Peticiju na internetu pokrenula sam iz čistog građanskog revolta, nisam imala apsolutno nikakve ambicije i nisam ni očekivala da će se u jednom danu skupiti tisuće potpisa. No, očito je da su građani strašno revoltirani i da je potrebno organizirati ih na neki način', kazala nam je prof Brajčić.

Kako doznajemo, u još nekoliko aktivističkih žarišta u Splitu priprema se prikupljanje potpisa na zahtjev za referendumom, čini se da su tragično loša reakcija Kerumove uprave na snježnu nepogodu i izjave koje su uslijedile doista kap koja je prelila čašu. 'Mene je, recimo, nazvala starija gospođa i cijelu noć mi plakala u slušalicu zbog izjave Nevenke Bečić o djeci i nećacima koji bi o njoj trebali brinuti. Ona ih nema. Ma, zbog ovakve vlasti zbilja se treba stidjeti', kazala nam je najnovija splitska zvijezda.

Marija Brajčić pokrenula peticiju protiv Keruma

Ipak, postupak eventualne Kerumove smjene znatno je složeniji nego što se predstavlja i praktički ne ovisi o građanima, koliko god ih se potpisalo na zahtjev za referendumom. Naime, čak i ukoliko se prikupi potrebnih 32 tisuće potpisa, o samom raspisivanju svejedno odlučuje Gradsko vijeće - dakle, Kerumova većina, uključujući i sestru Nevenku Bečić. A čak i da se kojim slučajem on raspiše, da bi bio valjan, potrebno je da se njemu odazove preko 50 posto birača upisanih na području grada Splita - preko 80 tisuća, više nego što ih je na prošlim izborima glasovalo za Željka Keruma i Ranka Ostojića zajedno.

Naš Zakon o referendumu je vrlo rigorozan, a još uvijek ne znamo je li provediv u praksi jer naprosto nikada nismo ni imali sličan referendum. Posebno je problematičan upravo oko razrješenja lokalnih dužnosnika jer se, osim 20 posto potpisa na zahtjevu, traži i odaziv veći od 50 posto upisanih birača. To zahtijeva gotovo plebiscitarno raspoloženje građana, što nije nemoguće, ali u mnogim slučajevima je nerealno', smatra profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Boško Picula

'Takva odredba posebno je problematična ukoliko znamo da su birački popisi neažurirani i da na njima često imamo više birača nego stvarnih stanovnika', dodaje prof. Picula.

Premda se svojedobno kalkuliralo da će HDZ i SDP zajednički izmijeniti Zakon o referendumu i Zakon o lokalnoj samoupravi, kako bi omogućili realne preduvjete za smjenu Milana Bandića, zbog SDP-ove 'tihe pomirbe' sa zagrebačkim gradonačelnikom od toga se odustalo - pa je, čini se, time profitirao upravo Željko Kerum. Iz Kukuriku koalicije prije izbora su najavljivali i smanjenje broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma i ukidanje odredbe o minimalnoj izlaznosti od 50 posto, no čini se da ni od toga neće biti ništa. Ustav je, naime, promijenjen tek kako bi uspio referendum o pristupanju Europskoj uniji, dok se lokalne čelnike ostavilo nesmjenjivima.

'Moje mišljenje je da referenduma o smjeni gradonačelnika uopće ne bi trebalo biti, mislim da ovlast raspisivanja izbora treba imati jedino Gradsko vijeće', kazao nam je neslužbeno jedan ministar iz Vlade.